Hopp til innhold

Jug (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Juks»)

Jug er et kortspill for 2–5 personer. Spillet ligner litt på vri-åtter, men det er to vesentlige forskjeller: man legger kortene med billedsiden ned, og man kan juge om hvilket kort man legger på, eller jukse ved å legge på mer enn ett kort. Hvis man blir tatt i juks, enten det dreier seg om å ha lagt på feil kort eller for mange kort, så må man ta inn bunken. Den som kvitter seg med alle kortene, har vunnet. Det går ikke an å vri.

Spilleregler[rediger | rediger kilde]

Man benytter en vanlig kortstokk med 52 kort, med fargene spar, kløver, ruter og hjerter. Hver spiller får utdelt fem kort. Resten av kortene legges med billedsiden ned. Det øverste kortet i denne bunken snus og legges med billedsiden opp ved siden av bunken. Spilleren til venstre for den som delte ut kortene, begynner.

Spillet går ut på å legge på ett kort av gangen, med billedsiden ned. Man sier høyt hvilket kort man legger på, og man må følge fargen, valøren på kortet trenger ikke å overstige. For eksempel må man spille kløver hvis det er kløver som ligger med billedsiden opp. I dette spillet er det også lov å jukse. Det kan gjøres på en av to måter, (1) enten ved å legge på et kort av en annen farge (juge), (2) eller ved å legge på mer enn ett kort.

Neste spiller kan velge å (1) si "JUG" og dermed påstå at forrige spiller la på et annet kort enn det som ble sagt, eller (2) si "FLERE KORT" og dermed påstå at forrige spiller la på mer enn ett kort. Hvis det stemmer at det ble jukset og at dette ble gjort på den måten det ble påstått, så må den som jukset ta inn hele bunken. Men hvis forrige spiller ikke jukset, eller om det ble jukset på annen måte enn det som ble påstått (f.eks. ved at flere kort ble lagt på, mens påstanden var at det var jug), så er det den som kom med den feilaktige påstanden som må ta inn bunken.

Den spilleren som står for tur til å legge på, kan altså legge på et kort med billedsiden ned i riktig farge (og si høyt hva det er), eller juge ved å legge et annet kort med billedsiden ned og si høyt et kort i riktig farge selv om det ikke er det det faktisk er, eller jukse ved å legge på mer enn ett kort og da på samme måte påstå at det er et kort i riktig farge. I tillegg til disse valgmulighetene kan spilleren trekke inntil tre kort fra bunken, så lenge det er kort igjen i bunken, før spilleren legger på.

Den som blir kvitt alle kortene vinner idet neste spiller legger på. Man vinner altså ikke ved å legge på alle kortene på én gang dersom neste spiller røper at det ble lagt på flere kort.

Man kan også spille uten at man kan legge på flere kort, men gjemme enkelte. Hvis man i dette tilfellet blir tatt for å gjemme må man ta inn bunken.

Autoritetsdata