Judas, Jesu bror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Judas, Jesu bror er en av Jesu brødre og søstre som nevnes i Det nye testamente.

Bibelstedene[rediger | rediger kilde]

Denne Judas nevnes i Markus 6,3 som bror av Jesus, Jakob, Joses/Josef, og Simon, og av et ikke angitt antall søstre:

Er ikke dette tømmermannen, sønn av Maria, bror til Jakob, Joses, Judas og Simon? Og har vi ikke søstrene hans blant oss?

Lignende i Matteus 13,55:

Er han ikke tømmermannens sønn? Og heter ikke hans mor Maria, og hans brødre Jakob og Josef og Simon og Judas? Og søstrene hans, bor de ikke her alle sammen?

Biologiske fullbrødre eller annen tilknytning til Jesus?[rediger | rediger kilde]

Katolikker, ortodokse, og de protestantiske reformatorer (Martin Luther, Huldrych Zwingli, Jean Calvin) har fra så tidlig man har kildebelegg fra vært av den overbevisning at ordet bror og søster ikke betyr det man i norsk dagligtale primært ville anta: Biologiske barn av felles foreldre. Men derutover har oppfatningene spriket: Søskenbarn? Nevøer/nieser? Andre nære slektninger?

I modernere protestantisme mener man i hovedsak at det må dreie seg om biologiske søsken, barn av jomfru Maria. Denne forståelsen er også den mest utbredte ved de lutherske teologiske læresteder i Norge.

Tradisjoner om Judas Herrens bror[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Marias vedvarende jomfruelighet (katolsk.no) Avisdebatt i Vårt Land 1996 om Maria vedvarende jomfruelighet, dvs. også om Jesu brødre og søstre. Nettsted besøkt 29. april 2007.