Hopp til innhold

Juan Trippe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juan Terry Trippe
Født27. juni 1899[1][2][3]Rediger på Wikidata
Sea Bright, New Jersey, USA
Død3. apr. 1981[1][2][3]Rediger på Wikidata (81 år)
New York
BeskjeftigelseBedriftsleder
Utdannet vedYale University
Sheffield Scientific School
NasjonalitetUSA
GravlagtGreen-Wood Cemetery[4]
Utmerkelser
6 oppføringer
Stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
Presidentens frihetsmedalje
Daniel Guggenheim Medal
Harmon Trophy
National Aviation Hall of Fame
Aviation Hall of Fame and Museum of New Jersey

Juan Terry Trippe (født 27. juni 1899, død 3. april 1981) var en amerikansk luftfartspioner og grunnlegger av Pan Am, verdens mest prominente flyselskap på midten av 1900-tallet.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Trippe ble født i New Jersey, 27. juni 1899, og på grunn av sitt fornavn ble han ofte tatt for å være av cubansk opprinnelse, men hans familie var av nordeuropeisk opprinnelse som hadde slått seg ned i Maryland i 1664. Trippe ble uteksaminert fra highschool i 1917, og senere Yale University i 1921.

Etter eksamen fra Yale, begynte Trippe å arbeide på Wall Street, men ble snart trett av dette. Han skaffet seg kapital ved å selge aksjeer til tidligere klassekamerater fra Yale og i 1922 startet han et nytt flyselskap som han kalte Long Island Airways. Selskapet fikk kort levetid, og nok en gang tappet han sine rike venner fra Yale, og investerte i et nytt selskap som fikk navnet Colonial Air Transport, dette selskapet fikk i oktober 1925 kontrakt på å fly luftpost. Han ble så interessert i å operere med flyvninger til Det karibiske hav og Trippe dannet The Aviation Company of the Americas. med base i Florida. Dette selskapet endte tilslutt opp i det som skulle føre til dannelsen av Pan Am,

Trippe og Pan Am[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Pan American World Airways

Pan Ams første flyvning tok av fra Key West, Florida 19. oktober 1927 til Havanna, Cuba med et chartret Fairchild FC-2 sjøfly fra West Indian Aerial Express i Den dominikanske republikk. Returen fra Havanna til Key West, med Pan Am Fokker F.VII, den 29. oktober.

Senere kjøpte Trippe China National Aviation Corporation (CNAC) for å kunne operere innenlandske flyruter i Kina, og senere, på 1930-tallet ble Pan Am partner i Panagra. Pan Am ble det første flyselskap som kunne tilby flyvninger over Stillehavet med de berømete Clipper flybåter

Trippe var styreformann for selskapet praktisk talt i hele tiden fra det ble grunnlagt og frem til Andre verdenskrig. Pan Am fortsatte å ekspandere gjennom hele krigen som et av de få selskaper som i liten grad ble berørt av denne.

Trippe er ansvarlig for mange nyvinninger innen luftfarten. Han var den som innførte økonomiklasse, og som gjorde flyreiser tilgjengelig for alle. Han var også den drivende kraft bak Pan Ams satsing innen hotellnæringen med dannelsen av hotellkjeden InterContinental.

Trippe innså snart de mulighetene som lå i de nye jetflyene og bestilte et større antall Boeing 707 og Douglas DC-8 fly. Pan Ams første flyvning med jetfly fant sted i oktober 1958 med en 707 fra Idlewild International Airport (nå JFK) til Paris. Med de nye jetflyene kunne Pan Am tilby lavere billettpriser og fly flere passasjerer. I 1965 anmodet Trippe sin venn Bill Allen om ikke Boeing kunne bygge et fly som var større enn 707. Resultatet ble Boeing 747, og Pan Am ble den første kunden.

Opprinnelig mente Trippe at 747 i hovedsak skulle brukes som fraktfly og at passasjerfly vill bli erstattet av de raskere supsoniske fly som da var under utvikling. Med unntak av Concorde og Tupolev Tu-144 ble ikke supersoniske fly noen suksess. I 1965 fikk Trippe Tony Jannus Award for sine bidrag til internasjonal luftfart.

Trippe gav opp ledelsen av selskapet i 1968, men fortsatte å delta på styremøtene og han beholdte et kontor i selskapets bygning etter at han trakk seg tilbake.

Død[rediger | rediger kilde]

Trippe døde 3. april 1981, i New York, og han er gravlagt i Green-wood Cemetery i Brooklyn. I 1985 ble han post mortem tildelt Medal of Freedom av USAs president Ronald Reagan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Juan T. Trippe, Munzinger IBA 00000002630, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Juan Terry Trippe, Find a Grave-ID 4031, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6bg3bm3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]