Joshua Fry Speed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joshua Fry Speed
Joshua Fry Speed.png
Født14. november 1814
Louisville
Død29. mai 1882 (67 år)
Louisville
GravlagtCave Hill Cemetery
Beskjeftigelse Politiker
NasjonalitetUSA

Joshua Fry Speed (født 14. november 1814 i Louisville i Kentucky i USA, død 29. mai 1882) var en nær ungdomsvenn av USAs president Abraham Lincoln.

Han var sønn av dommeren John Speed og Lucy Gilmer Fry Speed. Begge foreldrene var fra betydelige slaveeierfamilier. Hans bror James Speed tjenestegjorde som USAs justisminister årene 18641866.

Joshua Speed studerte ved St. Joseph's Academy i Bardstown i Kentucky. Han flyttet i 1835 til Springfield i Illinois.

Speed hadde en butikk i Springfield dit Lincoln i 1837 kom for å kjøpe en seng. Lincoln hadde nettopp ankommet byen for å arbeide der som advokat. Samtalen sluttet med at Lincoln og Speed bestemte seg for å dele rom med hverandre og Lincoln delte også seng med Speed, ettersom det bare fantes én seng i rommet. Lincoln og Speed delte rom i noen år.

Etter faren John Speeds død i 1840 dro Joshua Speed hjem til Kentucky. Han giftet seg i 1841 med Fanny Henning. Lincoln, som hadde brutt sin forlovelse med Mary Todd på den planlagte bryllupsdagen, nyttårsdag 1841, ombestemte seg, og bestemte seg for å gifte seg han også. Lincoln giftet seg med Mary i 1842. Speed hadde i sine brev bedyret at ekteskapet gjorde ham lykkeligere.

Lincoln og Speed fortsatte sin korrespondanse i mange år. De var nærr brevvrnner og diskuterte sine private problemer i sine brev til hverandre. Speed takket nei til en rekke tilbud om ministerposter i Lincolns administrasjon, men hans bror James takket i 1864 ja til å bli Lincolns justisminister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]