Jordskjelvet i Tangshan 1976

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jordskjelvet i Tangshan, Kina»)
Jordskjelvet i Tangshan 1976
Basisinformasjon
Dato28. juli 1976
Magnitude7,8 på Richters skala
Dybde7,5 kilometer
EpisentrumTangshan
Berørte områderKinas flagg Kina
OmkomneMellom 240 000 og 255 000
Skadde164 000
EtterskjelvEt etterskjelv på styrke 7,8 inntraff 16 timer etter hovedskjelvet
Posisjon
Jordskjelvet i Tangshan 1976 ligger i Kina
Jordskjelvet i Tangshan 1976
Jordskjelvet i Tangshan 1976 (Kina)
Minnesmerke i Tangshan.

Jordskjelvet i Tangshan (kinesisk: 唐山大地震, pinyin: Tángshān dàdìzhèn) fant sted den 28. juli 1976 i Tangshanbyprefekturet i Hebei-provinsen i Folkerepublikken Kina og er det jordskjelvet i moderne tid som har krevd flest menneskeliv.

Hovedskjelvet var ca. 7,8 – 8,2 på Richters skala, og rammet i de tidlige morgentimer, kl. 03.42.53,8 lokal tid, og pågikk i ca. ti sekunder. Et nesten like sterkt etterskjelv fulgte 16 timer etter, og det medførte ytterlige dødsofre. Telegrambyrået Xinhua anslo dødstallene til 242 000 døde, mens amerikanske geologiske institutter anslo dem til å ha vært opptil 650 000, med ytterligere over 800 000 skadede.

Et område på om lag 6,5 km x 8 km ble rasert i Tangshan. Mange av dem som overlevde det første skjelvet, ble innesperret under raserte bygninger. 85 prosent av bygningene i byen falt enten sammen eller ble skadet så sterkt at de ble ubeboelige. Skjelvet forårsaket skader også i storbyene Tianjin og Beijing, som ligger i det samme område som Tangshan. 5,3 millioner hus ble helt eller delvis ødelagt. Skjelvet kunne fornemmes av folk så langt unna som Xi'an.

Det var noen forvarsler særlig dagen forut for skjelvet. Grunnvannet sank og steg tre ganger, noe som kunne observeres blant annet i brønner. Tegnene ble tolket riktig i fylket Qinglong et stykke fra episenteret, noe som førte til at i det minste der var dødstallene lavere enn de kunne ha vært; lokalbefolkningen tok forholdsregler og evakuerte til tryggere steder.

Jordskjelvet fant sted under et år da en rekke politiske hendelser rystet Kina og det kinesiske kommunistparti. Nevnes kan statsminister Zhou Enlais død (januar), den såkalte Tiananmenhendelsen i Beijing (april), formann Mao Zedongs død (september), og arrestasjonen av den såkalte Firerbanden (oktober). Året ble på grunn av sin blanding av fysiske og politiske rystelser senere omtalt av mange som «forbannelsens år».

Et minnesmerke og et museum sentralt i Tangshan er de eneste som i dag (2008) som beskjeftiger seg med katastrofen i det offisielle Kina.

Se også[rediger | rediger kilde]