Liste over jordskjelv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nedenfor er en liste over jordskjelv som har vært svært kraftige eller forårsaket store menneskelige eller materielle tap. Styrken er angitt i forhold til Richters skala som ble utviklet av Charles Francis Richter i 1935. Den angitte styrken før den tid er altså anslag, og derfor usikker.

År Dato Styrke Sted Skadeland Ant. omkomne Tsunami
365 21. juli 3&500&8&8 Kreta Hellas, Libya, Egypt 3&505&100000&100 000 Ja
525 29. mai 3&500&7&7,0 Antiokia Tyrkia 3&505&250000&250 000
856 Desember 3&500&6.5&6,5 Korint Hellas 3&504&45000&45 000
893 24. desember 3&500&6&6 Dvin Armenia, Iran 3&504&30000&30 000
1038 9. januar 3&500&7.3&7,3 Shanxi Kina 3&504&32300&32 300
1042 4. november 3&500&7.6&7,6 Tabriz Iran 3&504&50000&50 000
1057 3&500&6.8&6,8 Beijing Kina 3&504&25000&25 000
1139 25. september 3&500&7&7 Gandsja Aserbajdsjan 3&505&230000&230 000
1202 20. mai 3&500&7.6&7,6 Nablus Syria, Egypt, Tyrkia 3&506&1100000&1 100 000 Ja
1268 10. september Adana Tyrkia 3&504&60000&60 000
1290 27. september 3&500&6.8&6,8 Ningcheng Kina 3&505&100000&100 000
1293 27. mai 3&500&7.1&7,1 Kamakura Japan 3&504&23024&23 024 Ja
1531 26. januar 3&500&7.7&7,7 Lisboa Portugal 3&504&30000&30 000
1556 23. januar 3&500&8.3&8,3 Shaanxi Kina 3&505&830000&830 000
1667 november 3&500&6.9&6,9 Şamaxı Aserbajdsjan 3&504&80000&80 000
1693 9. januar 3&500&6&6 Sicilia Italia 3&504&60000&60 000 3&500&8&8 meter
1703 30. desember 3&500&8.2&8,2 Genroku Japan 3&503&5233&5 233 3&501&10.5&10,5 meter
1721 26. april 3&500&7.7&7,7 Tabriz Iran 3&504&40000&40 000
1737 11. oktober Calcutta India 3&505&300000&300 000
1755 7. juni Isfahan Iran 3&504&40000&40 000
1755 1. november 3&500&8.6&8,6 Lisboa Portugal 3&504&60000&60 000 3&501&20&20 meter
1780 8. januar 3&500&7.7&7,7 Tabriz Iran 3&504&50000&50 000
1783 5. februar 3&500&6.9&6,9 Calabria Italia 3&504&30000&30 000 3&501&16&16 meter
1797 4. februar 3&500&8.3&8,3 Riobamba Ecuador 3&504&40000&40 000
1857 16. desember 3&500&6.5&6,5 Basilicataregionen Italia 3&504&10000&10 000
1868 13. august 3&500&8.5&8,5 Arica Chile 3&504&25000&25 000 3&501&16&16 meter
1868 16. august 3&500&7.7&7,7 Ecuador Ecuador, Colombia 3&504&70000&70 000
1896 15. juni 3&500&8.3&8,3 Sanriku Japan 3&504&27122&27 122 3&501&38.2&38,2 meter
1905 4. april 3&500&7.8&7,8 Kangra India 3&504&19000&19 000
1906 17. august 3&500&8.2&8,2 Valparaíso Chile 3&503&4000&4 000 3&500&3.5&3,5 meter
1907 21. oktober 3&500&7.4&7,4 Karatag Tadsjikistan, Usbekistan 3&504&12000&12 000
1908 28. desember 3&500&7.5&7,5 Messina Italia 3&504&85000&85 000 3&501&12&12 meter
1915 13. januar 3&500&7.5&7,5 Avezzano Italia 3&504&29978&29 978
1917 20. januar 3&500&6.6&6,6 Bali Indonesia 3&503&1500&1 500 3&500&2&2 meter
1918 13. februar 3&500&7.3&7,3 Guangdong Kina 3&503&2000&2 000
1920 16. desember 3&500&8.5&8,5 Haiyuan Kina 3&505&200000&200 000
1923 1. september 3&500&8.3&8,3 Kantōregionen Japan 3&505&143000&143 000
1927 22. mai 3&500&7.6&7,6 Gansu Kina 3&504&40912&40 912
1932 25. desember 3&500&7.6&7,6 Gansu Kina 3&502&275&275
1933 25. august 3&500&7.5&7,5 Sichuan Kina 3&503&9300&9 300
1934 15. januar 3&500&8&8,0 Bihar India, Nepal 3&504&10600&10 600
1935 30. mai 3&500&7.5&7,5 Quetta Pakistan 3&504&60000&60 000
1939 25. januar 3&500&8.3&8,3 Chillán Chile 3&504&30000&30 000
1939 26. desember 3&500&7.7&7,7 Erzincan Tyrkia 3&504&32700&32 700 3&499&0.53&0,53 meter
1948 5. oktober 3&500&7.3&7,3 Asjkhabad Turkmenistan 3&505&110000&110 000
1952 4. november 3&500&9&9,0 Severo-Kurilsk Russland 3&501&18.4&18,4 meter
1960 29. februar 3&500&5.9&5,9 Agadir Marokko 3&504&13100&13 100
1960 22. mai 3&500&9.5&9,5 Valdivia Chile 3&503&2000&2 000 3&501&25&25 meter
1962 1. september 3&500&7.2&7,2 Buin-Zahra Iran 3&504&12225&12 225
1963 26. juli 3&500&6.9&6,9 Skopje Jugoslavia 3&503&1070&1 070
1964 27. mars 3&500&9.2&9,2 Anchorage, Alaska USA 3&502&131&131 3&501&67&67 meter
1968 31. august 3&500&7.3&7,3 Dasht-e Bayaz Iran 3&504&10488&10 488
1970 4. januar 3&500&7.8&7,8 Tonghai Kina, Vietnam 3&504&10000&10 000
1970 31. mai 3&500&7.8&7,8 Ancash Peru 3&504&66794&66 794
1974 10. mai 3&500&7.1&7,1 Zhaotong Kina 3&504&20000&20 000
1975 4. februar 3&500&7.4&7,4 Haicheng Kina 3&504&10000&10 000
1976 4. februar 3&500&7.5&7,5 Chimaltenango Guatemala 3&504&23000&23 000
1976 27. juli 3&500&8&8 Tangshan Kina 3&505&655000&655 000
1978 16. september 3&500&7.7&7,7 Tabas Iran 3&504&15000&15 000
1985 19. september 3&500&8.1&8,1 Mexico by Mexico 3&504&10000&10 000
1988 7. desember 3&500&6.8&6,8 Spitak Armenia 3&504&70000&70 000
1990 20. juni 3&500&7.7&7,7 Manjil-Rudbar Iran 3&504&50000&50 000
1995 17. januar 3&500&6.9&6,9 Kobe Japan 3&503&5502&5 502 3&499&0.34&0,34 meter
1999 17. august 3&500&7.6&7,6 İzmit Tyrkia 3&504&17118&17 118 3&500&2.5&2,5 meter
2001 26. januar 3&500&7.7&7,7 Gujarat India 3&504&20005&20 005
2003 26. desember 3&500&6.8&6,8 Bam Iran 3&504&31000&31 000
2004 26. desember 3&500&9.2&9,2 Indiahavet Indonesia, Sri Lanka, India, Thailand 3&505&220000&220 000 3&501&10&10 meter
2006 27. mai 3&500&6.2&6,2 Java Indonesia 3&503&6000&6 000
2007 12. september 3&500&8.5&8,5 Kysten av Indonesia Indonesia 3&501&25&25 3&500&1&1 meter
2008 12. mai 3&500&7.8&7,8 Sìchuan Kina 3&504&68516&68 516
2010 12. januar 3&500&7&7 Det karibiske hav Haiti 3&505&316000&316 000
2010 27. februar 3&500&8.8&8,8 Concepción Chile 3&502&452&452 3&500&2.3&2,3 meter
2011 23. februar 3&500&6.3&6,3 Christchurch New Zealand 3&502&163&>163
2011 11. mars 3&500&9&9,0 Tōhoku Japan 3&504&16000&ca.16 000 3&501&10&4-10 meter

Kilder[rediger | rediger kilde]