Liste over jordskjelv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nedenfor er en liste over jordskjelv som har vært svært kraftige eller forårsaket store menneskelige eller materielle tap. Styrken er angitt i forhold til Richters skala som ble utviklet av Charles Francis Richter i 1935. Den angitte styrken før den tid er altså anslag, og derfor usikker.

År Dato Styrke Sted Skadeland Ant. omkomne Tsunami
365 21. juli 8 Kreta Hellas, Libya, Egypt 100 000 Ja
525 29. mai 7,0 Antiokia Tyrkia 250 000
856 Desember 6,5 Korint Hellas 45 000
893 24. desember 6 Dvin Armenia, Iran 30 000
1038 9. januar 7,3 Shanxi Kina 32 300
1042 4. november 7,6 Tabriz Iran 50 000
1057 6,8 Beijing Kina 25 000
1139 25. september 7 Gandsja Aserbajdsjan 230 000
1202 20. mai 7,6 Nablus Syria, Egypt, Tyrkia 1 100 000 Ja
1268 10. september Adana Tyrkia 60 000
1290 27. september 6,8 Ningcheng Kina 100 000
1293 27. mai 7,1 Kamakura Japan 23 024 Ja
1531 26. januar 7,7 Lisboa Portugal 30 000
1556 23. januar 8,3 Shaanxi Kina 830 000
1667 november 6,9 Şamaxı Aserbajdsjan 80 000
1693 9. januar 6 Sicilia Italia 60 000 8 meter
1703 30. desember 8,2 Genroku Japan 5 233 10,5 meter
1721 26. april 7,7 Tabriz Iran 40 000
1737 11. oktober Calcutta India 300 000
1755 7. juni Isfahan Iran 40 000
1755 1. november 8,6 Lisboa Portugal 60 000 20 meter
1780 8. januar 7,7 Tabriz Iran 50 000
1783 5. februar 6,9 Calabria Italia 30 000 16 meter
1797 4. februar 8,3 Riobamba Ecuador 40 000
1857 16. desember 6,5 Basilicataregionen Italia 10 000
1868 13. august 8,5 Arica Chile 25 000 16 meter
1868 16. august 7,7 Ecuador Ecuador, Colombia 70 000
1896 15. juni 8,3 Sanriku Japan 27 122 38,2 meter
1905 4. april 7,8 Kangra India 19 000
1906 17. august 8,2 Valparaíso Chile 4 000 3,5 meter
1907 21. oktober 7,4 Karatag Tadsjikistan, Usbekistan 12 000
1908 28. desember 7,5 Messina Italia 85 000 12 meter
1915 13. januar 7,5 Avezzano Italia 29 978
1917 20. januar 6,6 Bali Indonesia 1 500 2 meter
1918 13. februar 7,3 Guangdong Kina 2 000
1920 16. desember 8,5 Haiyuan Kina 200 000
1923 1. september 8,3 Kantōregionen Japan 143 000
1927 22. mai 7,6 Gansu Kina 40 912
1932 25. desember 7,6 Gansu Kina 275
1933 25. august 7,5 Sichuan Kina 9 300
1934 15. januar 8,0 Bihar India, Nepal 10 600
1935 30. mai 7,5 Quetta Pakistan 60 000
1939 25. januar 8,3 Chillán Chile 30 000
1939 26. desember 7,7 Erzincan Tyrkia 32 700 0,53 meter
1948 5. oktober 7,3 Asjkhabad Turkmenistan 110 000
1952 4. november 9,0 Severo-Kurilsk Russland 18,4 meter
1960 29. februar 5,9 Agadir Marokko 13 100
1960 22. mai 9,5 Valdivia Chile 2 000 25 meter
1962 1. september 7,2 Buin-Zahra Iran 12 225
1963 26. juli 6,9 Skopje Jugoslavia 1 070
1964 27. mars 9,2 Anchorage, Alaska USA 131 67 meter
1968 31. august 7,3 Dasht-e Bayaz Iran 10 488
1970 4. januar 7,8 Tonghai Kina, Vietnam 10 000
1970 31. mai 7,8 Ancash Peru 66 794
1974 10. mai 7,1 Zhaotong Kina 20 000
1975 4. februar 7,4 Haicheng Kina 10 000
1976 4. februar 7,5 Chimaltenango Guatemala 23 000
1976 27. juli 8 Tangshan Kina 655 000
1978 16. september 7,7 Tabas Iran 15 000
1985 19. september 8,1 Mexico by Mexico 10 000
1988 7. desember 6,8 Spitak Armenia 70 000
1990 20. juni 7,7 Manjil-Rudbar Iran 50 000
1995 17. januar 6,9 Kobe Japan 5 502 0,34 meter
1999 17. august 7,6 İzmit Tyrkia 17 118 2,5 meter
2001 26. januar 7,7 Gujarat India 20 005
2003 26. desember 6,8 Bam Iran 31 000
2004 26. desember 9,2 Indiahavet Indonesia, Sri Lanka, India, Thailand 220 000 10 meter
2006 27. mai 6,2 Java Indonesia 6 000
2007 12. september 8,5 Kysten av Indonesia Indonesia 25 1 meter
2008 12. mai 7,8 Sìchuan Kina 68 516
2010 12. januar 7 Det karibiske hav Haiti 316 000
2010 27. februar 8,8 Concepción Chile 452 2,3 meter
2011 23. februar 6,3 Christchurch New Zealand >163
2011 11. mars 9,0 Tōhoku Japan ca.16 000 4-10 meter

Kilder[rediger | rediger kilde]