Jordi de Déu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jordi de Déu
Beskjeftigelse Billedhugger
Fragment fra de kongelige graver i Pobletklosteret.

Jordi de Déu (senere Jordi Johan; død ca. 1418) var en katalansk skulptør innen gotisk kunst. Han var født i MessinaSicilia og var av gresk opprinnelse.

Han ble kjøpt som slave i Barcelona av den spanske skulptøren Jaume Cascalls, som lærte ham opp i sin kunstart, den katalanske skole av gotiske skulptur. Det første vitnemål av Jordi som arbeidende ved sin mesters side var på de kongelige graver i cistercienserordenens Pobletkloster i 1363. Han samarbeidet også på apostlerstatuene for portalen på Tarragonakatedralen (1370–1377).

Etter Cascalls' død utnevnte kong Peter IV av Aragon ham til leder for arbeidene med de kongelige graver i 1381. I 1385 utførte han en altertavle (retabel/alterdekorasjon) i byen Vallfogona de Riucorb, og det påfølgende året en altertavle i alabast av sankt Laurentius for kirken i Santa Coloma de Queralt. I Barcelona bestilte biskop Ramon d'Escales skulpturer fra ham for koret i byens katedral, foruten også andre verker i den samme kirken. Senere mottok han en kommisjon for femti kapiteler i benediktinerklosteret Santa María de Ripoll i den nordlige byen Ripoll.

Senere arbeidet han med de gotiske dekorasjonene i Barcelonas rådhus.

Begge hans sønner, Antonio og Pere Johan, ble også skulptører.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Beseran i Ramon, Pere (2003): Jordi de Déu i l'italianisme en l'escultura catalana del segle XIV, Tarragona. Diputación de Tarragona. ISBN 84-88618-97-2.