Laurentius av Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den hellige Laurentius
Diakon og martyr
Laurens Overselo.jpg
Født31. des. 225Rediger på Wikidata
Toledo
Død10. aug. 258Rediger på Wikidata (32 år)
RomaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse DiakonRediger på Wikidata
Far OrentiusRediger på Wikidata
Mor PatientiaRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata
Gravlagt San Lorenzo fuori le MuraRediger på Wikidata
Saligkåret-
Anerkjent avDen katolske kirke
FestdagLarsok 10. august
Se ogsåEkstern biografi
Vernehelgenbrannvesen, forbrente og fattige
I kunstenmed stekerist og pengepung.

Laurentius (av latin Laurentius, beærede; født ca. 230 i Toledo, død 10. august 258 i Roma) er en helgen, også kjent som St. Lavrans (samme latinsk opprinnelse, beærede). Svenskene kaller ham St. Lars, på norsk har han blitt kalt St. Lavrans.

Stenen der hans legeme ble anbrakt, i San Lorenzo fuori le mura.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var skattmester og en av syv diakoner i Roma. Den vanligste legenden sier at han, etter at pave Sixtus II ble henrettet, fordelte han kirkens skatter til de fattige. Dette var da imot keiser Valerian Is befaling. For dette ble Lavrans ifølge legenden langsomt stekt. Mange av dagens historikere mener imidlertid det er mer sannsynlig at han ble halshugget. Han ble gravlagt på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hode i Vatikanet.

Helgenstatus[rediger | rediger kilde]

Siden 354 har han vært feiret den 10. august (Minnedagen for St. Laurentius. Også kalt Larsok eller Larsmesse). I kunsten avbildes han med en stekerist (dødsmåten) eller pengepung (det som fremprovoserte avrettingen).

Han er de fattiges, bibliotekarers, ølbryggeres, forbrentes og brannvesenets helgen. I Norge er Nidarholm kloster, Utstein kloster, Lørenskog kirke og Romnes kirke på Ulefoss (Norges best bevarte middelalderkirke) viet St. Lavrans. Ringsaker kirkes flamske alterskap fra 1520-årene har et bildefelt viet Laurentius. I det samtidige hollandske alterskapet i Stranda (Sløgstad) kirke er også helgenen avbildet. Han er også en av figurene på altertavlen i Norderhov kirkeRingerike (laget av Johannes Skråstad ferdigstilt i 1682).

Dette er to av de ytterst få Laurentius-framstillinger i norsk kirkekunst. I Dråby kirkeSjælland finnes en avbildning der han deler ut gaver fra kirken til de fattige. I Skåne er Lund domkirke viet til St. Laurentius.[1] Våpenet for den tidligere erkebiskop av Lund var derfor «på gull en svart stekerist», og samme våpen brukes fremdeles av det nåværende bispedømmet. Klosteret og slottet El Escorial i Spania er også viet til St.Laurentius, og derfor består anlegget av flere kryssende fløyer med mellomliggende gårdsplasser, slik at grunnplanen danner en stor stekerist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Domkyrkans särskilda skyddshelgon». Lunds domkyrka (svensk). Besøkt 22. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]