Jonas Hesselman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jonas Hesselman
Jonas Hesselman 1.jpg
Født9. april 1877
Død20. desember 1957 (80 år)
Beskjeftigelse Ingeniør
NasjonalitetSverige
Medlem avKungliga Vetenskapsakademien, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien

Knut Jonas Elias Hesselman (født 1877, død 1957) var en svensk sivilingeniør og konstruktør. Han var bror till språkforskeren Bengt Hesselman.

I perioden 1899 til 1916 arbeidet Hesselman for AB Diesels Motorer (senere Atlas Diesel, nå Atlas Copco) i Sickla, der han fra 1901 var sjefskonstruktør. Han arbeidet der med å videreutvikle motorene til Rudolf Diesel, og ble siden internasjonalt kjent som en autoritet på dieselmotorer. I 1916 startet han for seg selv og presenterte i 1925 en hybrid mellom en ottomotor og en dieselmotor. Hesselmanmotoren hadde drivstoffinnsprøyting på samme vis som en dieselmotor, men for lav kompresjon til at forbrenningen startet av seg selv. Motoren hadde derfor tennplugger som på en ottomotor.

Jonas Hesselman konstruerrte også elektrisk utstyr til både biler og traktorer, noe som la grunnlaget for Hesselman Elhydraulik, som i dag heter Haldex Hydraulics. I 1970 utviklet Hesselman Elhydraulik et hydraulisk bakløft for lastebiler, som fremdeles har stor utbredelse. I 1929 ble Hesselman tildelt Ingenjörsvetenskapsakademiens gullmedalje «för tekniskt vetenskapligt arbete för förbränningsmotorernas, särskilt dieselmotorns, fulländande». I 1934 ble han innvalgt som leder av Kungliga Vetenskapsakademien.

Litteratur[rediger | rediger kilde]