Jon Byng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Byng
John Byng.jpg
Født29. oktober 1704
Southill
Død14. mars 1757 (52 år)
Portsmouth, Portsmouth Harbour, HMS Monarch
Gravlagt Southill
Far George Byng, 1. vicomte Torrington
Søsken Pattee Byng, 2nd Viscount Torrington, Robert Byng
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia
Medlem av Storbritannias 11. parlament, Storbritannias 10. parlament

The Shooting of Admiral Byng

John Byng (født i 1704 og døpt i Southill i Bedfordshire 29. oktober 1704, død 14. mars 1757 i Portsmouth) var en offiser i Royal Navy som ble stilt for krigsrett og henrettet for å ha mislyktes i å «gjøre sitt ytterste» under slaget ved Menorca i starten på Syvårskrigen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Byng gikk inn i marinen i 1718, 14 år gammel. Far hans var da en veletablert admiral med en stor karriere bak seg og hadde vunnet mange sjøslag og var høyt aktet av de kongene han tjente.

Royal Navy[rediger | rediger kilde]

Tidlig i karrieren ble Byng sendt til en rekke poster i Middelhavet. 23 år gammel ble han kaptein på HMS «Gibraltar». Frem til 1739 kom han ikke ut i kamp.[1]. I 1742 ble han kommandørguvernør i den britiske kolonien Newfoundland.[1]

Han ble forfremmet til kontreadmiral i 1745 og til viseadmiral i 1747.[1] Han tjente på de meste komfortable stasjonene og unngikk de mer krevende oppgavene i marinen.

I 1756 fikk han i oppgave å seile til Menorca, som var under britisk kontroll, for å hjelpe garnisonen der i forsvaret mot den franske marinen. Franskmennene kom dit før Byng og flåten hans nådde frem, og slaget ved Menorca fant sted utenfor øya. Dette markerte starten på Syvårskrigen i Europa. Byng kom imot den franske flåten på en linje, men med en vinkel i forhold til den franske linjen. Dette medførte at de første skipene i linjen ble hardt berørt av fransk kanonild før de bakre skipene i den britiske flåten kom innenfor rekkevidde med sine kanoner. Byng innså at han ikke ville klare å påføre franskmennene noen skade og vendte tilbake til Gibraltar, hvorfra han hadde startet reisen.

Det mislykkede slaget og tapet av Menorca forårsaket stort sinne i Storbritannia. Byng ble ført hjem og stilt for krigsrett for brudd på Krigsartiklene.

Loven sa at dersom en offiser ikke hadde gjort sitt ytterste, skulle han dømmes til døden, og slik ble det også med Byng, som retten mente hadde vist dårlig dømmekraft og opptreden.

Byng ble skutt 14. mars 1757 om bord på HMS «Monarch». Han ble begravd i Southill.

Enn så sent som i 2007 bestrebet hans etterkommere seg på å gå det britiske forsvarsministerium om å foreta en revisjon av saken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Godfrey, Michael (2000). «Byng, John». Dictionary of Canadian Biography Online. Library og Archives Canada. Besøkt 4. mars 2008. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robson, Martin (2016). A History of the Royal Navy: The Seven Years War. I.B. Taurus. ISBN 9781780765457. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • BiografiDictionary of Canadian Biography Online
  • John ByngWard's Book of Days