Joice Mujuru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joice Mujuru
Joice Mujuru at Horasis Global Arab Business Meeting 2012 crop.jpg
Født15. april 1955 (63 år)
Mount Darwin, Zimbabwe
Ektefelle Solomon Mujuru (1977–2011)
Utdannet ved Women's University in Africa
Beskjeftigelse Politiker
Parti Zimbabwe African National Union – Patriotic Front
Nasjonalitet Zimbabwe

Joice Mujuru (født 15. april 1955 som Joice Mugari) er en politiker fra Zimbabwe, og medlem av partiet ZANU-PF. Hun er en av to visepresidenter i landet, sammen med Joseph Msika, og ble utnevnt i 2004. Mujuru er gift med den tidligere geriljalederen og hærsjefen Solomon Mujuru og blir regnet som en mulig etterfølger etter Robert Mugabe.

Geriljakrig[rediger | rediger kilde]

Mujuru tilhører shonafolket og språkgruppen zezeru, og ble født i provinsen Mount Darwin nordøst i landet. Etter to års videregående skole besluttet hun seg for å slutte seg til geriljakrigen mot det hvite mindretallsstyret i det daværende Rhodesia. 17. februar 1974 skjøt hun ned et helikopter med en maskinpistol, i stedet for å flykte. Alle besetningsmedlemmene omkom.

Hun tok Teurai Ropa («spill blod») som sitt nom de guerre, og ble en av de første kvinnelige kommandantene i Robert Mugabes ZANLA-styrker. I 1977 giftet hun seg med ZANLAs nestkommanderende Solomon Mujuru, da kjent som Rex Nhongo.

Karriere i regjeringen[rediger | rediger kilde]

Da Zimbabwe ble uavhengig i 1980 ble Mujuru utnevnt til regjeringsmedlem med ansvar for sport, ungdom og rekreasjon i Robert Mugabes regjering. Hun var den yngste av ministrene. Hun fullførte samtidig videregående skole, ved siden av arbeidet i regjeringen.

Senere ble hun minister for telekommunikasjon, og forsøkte å hindre Strive Masiyiwa i å etablere mobilselskapet Econet.[1] Masiyiwa fikk et ultimatum fra regjeringen som gikk ut på at han skulle selge sitt importerte utstyr til konkurrentene. 24. mars 1997 tildelte Mujuru den andre konsesjonen for mobilnettverk til det da ukjente firmaet Telecel[2], i stedet for Masiyiwas selskap. Selskapet som fikk konsesjonen ble eid av bl.a. hennes mann og president Robert Mugabes nevø Leo. Masiyiwa valgte imidlertid å gå til sak, og fikk konsesjon i desember 1997.

Visepresident[rediger | rediger kilde]

Kvinnebevegelsen i regjeringspartiet ZANU-PF bestemte på landsmøtet i september 2004 at de ville fremme en kvinnelig kandidat til visepresidentstillingen som ble ledig etter Simon Muzendas død.

Robert Mugabe gikk med på å utnevne en kvinnelig president etter press fra deler av ZANU-PF, bl.a. Mujurus mann Solomon Mujuru. Dette innebar en klar forbigåelse av parlamentets leder Emmerson Mnangagwa, som ble regnet som en av Mugabes favoritter.

Mujuru ble innsatt som visepresident i Zimbabwe 6. desember 2004[3]

Joice Mujuru var ZANU-PFs kandidat til parlamentssetet fra Mt. Darwin West ved valget i 2008.[4] Ifølge offisielle tall vant hun setet klart med 13 236 stemmer, mens motkandidaten Gora Madzudzo fra Movement for Democratic Change skal ha fått bare 1 792 stemmer. Opposisjonen hevdet imidlertid før disse resultatene ble lagt frem at Mujuru hadde mistet sitt sete i parlamentet.[5]

Beslaglagt farm[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin mann bor hun på en stor, beslaglagt farm, Alamein, på 3 500 acre sør for Harare. Zimbabwes høyesterett har slått fast at farmen har blitt tatt fra eieren – Guy Watson-Smith – ulovlig. Det samme gjelder løsøre for rundt 2,5 millioner USD.

Amerikanske sanksjoner[rediger | rediger kilde]

President George W. Bush iverksatte i 2005 personlige sanksjoner mot Mujuru og flere andre ledende medlemmer av Mugabe-styret i Zimbabwe, for «undergraving av demokratiske prosesser og institusjoner i Zimbabwe».[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]