John Lawrence (politisk aktivist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

John Gordon Michael Lawrence (født 29. september 1915 i Sandhurst, Berkshire, død 14. november 2002) var en ledende politisk aktivist i en rekke grupper i Storbritannia.

Lawrence den britiske hæren i en alder av fjorten år, før de oppdaget hans dyktighet som musiker. Han forlot hæren, og turnerte landet under den store depresjonen1930-tallet. I denne perioden ble han vekket til lidelsene til flere millioner av fattige britiske arbeidere rundt om i landet, og han sluttet seg til de arbeidslediges arbeiderbevegelse.

I 1937 ble han medlem av Communist Party of Great Britain (CPGB). Hans motstand mot Molotov–Ribbentrop-pakten mellom Adolf Hitler og Josef Stalin førte til at han forlot det britiske kommunistpartiet for i stedet bli med i det trotskistiske Revolutionary Workers League i 1939. Lawrence ble også medlem av Socialist Workers Party (SWP) i USA, og han begynte å jobbe for det amerikanske SWP og han ble denne gruppens internasjonale representant i Storbritannia. Han hjalp til med å organisere diverse trotskistiske grupper i rekke av det revolusjonære kommunistpartiet.