Hopp til innhold

Henri Christophe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henri I
Konge av Haïti
Født6. okt. 1767[1][2][3]Rediger på Wikidata

Storbritannias flagg Grenada eller Saint Kitts
Død8. okt. 1820[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (53 år)

Cap-Haïtien, Kongedømmet Haiti
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Haitis president Rediger på Wikidata
EktefelleMarie-Louise Coidavid
BarnFrançois Ferdinand
Françoise-Améthyste
Athénaïs og
Jacques-Victor Henri
NasjonalitetHaiti
GravlagtCitadelle Laferrière
Annet navnHenri Christophe
Regjeringstid17. februar 1807-
28. mars 1811

(president)
28. mars 1811-
8. oktober 1820

(konge)
Våpenskjold
Henri Christophes våpenskjold

Henri Christophe (født 6. oktober 1767, død 8. oktober 1820; haitisk kreolsk også Anri Kristòf), født Christopher Henry, var en haitisk politiker som ble en viktig leder for den haitiske revolusjon, som førte til at landet ble uavhengig fra Frankrike i 1804. 17. februar 1807, etter å ha opprettet en separat stat i Nord-Haiti, ble Christophe valgt til Staten Haitis president, og 28. mars 1811 ble han erklært konge av Haiti under navnet Henrik I (Henri Ier), også bare kjent som kong Kristoffer (Roi Christophe). Han er også kjent for å ha bygd Citadelle Laferrière, sør for Cap-Haïtien.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

François-Dominique Toussaint Louverture, lederen for slaveopprøret og en viktig politiker under den haitiske revolusjon.

Christopher Henry ble født 6. oktober 1767 på Grenada eller på Saint Christopher,[trenger referanse] og var sønnen av en frigitt slave. Som ung ble han ført som slave til den nordlige delen av den franske kolonien Saint-Domingue. I 1779 skal han ha tjent som trommeslager for Chasseurs-Volontaires de Saint-Dominigue-regimentet, som besto av gens de couleur libres ("frie farvede"), i de franske styrkene som kjempet i den amerikanske uavhengighetskrigen, og deltok i beleiringen av Savannah.[trenger referanse]

Som voksen jobbet han murer, seiler, hestepasser, servitør og biljardmaker. Han jobbet i og styrte en hotellrestaurant i Cap-Haïtien, Saint-Domingues hovedstad, hvor han fikk erfaring i å gjøre forhandlinger med grands blancsene, de velstående hvite franske plantasjeeierne. Disse politiske egenskapene kom til nytte da han ble militæroffiser og politiker i det uavhengige Haiti. Det ble sagt at han vant sin frihet som ung, før slaveopprøret i 1791 begynte.[trenger referanse] En gang etter han hadde bosatt seg på Saint-Domingue fikk han brakt sin søster Marie dit, hvor hun giftet seg og fikk barn.

Fra og med det 1791-opprøret utmerket Christophe seg i den haitiske revolusjonen, og ble fort forfremmet til offiser. I flere år kjempe han under Toussaint L'Ouverture i Nord-Saint-Domingue, hvor han tok del i å beseire franskmennene, spanjolene, britene og til slutt de franske soldatene. I 1802 var han blitt general under Toussaind-Louverture.

Det uavhengige Haiti[rediger | rediger kilde]

Etter at franskmennene under Charles Leclerc hadde bortført Toussaint til Frankrike i 1802, fortsatte motstandskampen ledet av Jean-Jacques Dessalines mot franskmennene under Donatien-Marie-Joseph de Rochambeau, som ønsket å gjeninnføre slaveriet. Franskmennene ble beseiret av Dessalines etter at gulfeber hadde ødelagt det meste av hæren, og i 1804 erklærte Dessalines Saint-Domingue uavhengig under navnet Haïti (opprinnelig Hayti).

I 1806 deltok Christophe i en sammensvergelse for å myrde Dessalines, som hadde gjort seg til keiser mindre enn ett år etter uavhengigheten, og selv gripe makten. Sammensvergelsen skal også ha inkludert Alexandre Pétion, en rivaliserende gens de couleur, men siden Pétion var halvt hvit, hadde han liten støtte fra den svarte majoritetsbefolkningen og deres ledere, og regnet muligens mord som den sikreste måten å kvitte seg med Dessalines på.[trenger referanse] Dette kan riktignok ikke bevises, og andre kilder hevder av Pétion ikke tok del i sammensvergelsen, og at han bare har blitt knyttet til det på grunn av disse misforståelsene.[trenger referanse] Uansett ble Dessalines myrdet i 1806, og Christophe ble valgt til provisorisk regjeringssjef, men uten å ha reell makt.

Staten og Kongedømmet Haiti[rediger | rediger kilde]

Christophe følte seg fornærmet,[trenger referanse] og han dro sammen med sine tilhengere til Plaine-du-Nord, og opprettet der en separat regjering. Christophe hadde mistanker om at han ville bli den neste som ble myrdet. I 1807 utnevnte han seg selv til «president og generalissimo for Staten Haitis land- og sjøstyrker» (président et généralissime des forces de terre et de mer de l'État d'Haïti). I Sør-Haiti ble Pétion president, støttet av general Jean Pierre Boyer, som kontrollerte de sørhaitiske arméene.

I 1811 omgjorde Henri Christophe Nord-Haiti til et kongedømme, og ble ordinert av Milots erkebiskop Corneil Breuil. Ediktet av 1. april ga ham den fulle tittelen

«Henri, par la grâce de Dieu et la Loi constitutionelle de l'État Roi d'Haïti, Souverain des Îles de la Tortue, Gonâve, et autres îles adjacentes, Destructeur de la tyrannie, Régénérateur et bienfaiteur de la nation haïtienne, Créateur de ses institutiones morales, politiques et guerrières, Premier monarque couronné du Nouveau-Monde, Défenseur de la foi, Fondateur de l'ordre royal et militaire de Saint-Henri.»[trenger referanse]
«Henrik, av Guds nåde og av Staten grunnlov, konge av Haiti og hersker over øyene Tortuga, Gonâve og tilgrensende øyer, tyranniets ødelegger, den haitiske nasjons gjenoppretter og velgjører, skaper av hennes moralske, politiske og militære institusjoner, første monark kronet i Den nye verden, troens forsvarer, grunnlegger av Sankt Henriks kongelige militærorden.»

Han skiftet Cap Français' navn til Cap-Henri. I dag heter det Cap-Haïtien.

Henri utnevnte sin ektefødte sønn Jacques-Victor Henry til tronfølger med tittelen kongelig prins av Haiti. Hans andre sønn François Ferdinand var offiser i hæren. Selv i franskspråklige dokumenter ble kongens navn som oftest stavet på den engelske måten, Henry.[trenger referanse]

Henri bygde seks châteaux, åtte palasser og det massive Citadelle Laferrière (eller Citadelle Henry) – opprinnelig bygd for å forsvare landet mot en potensiell fransk invasjon, i dag et verdensarvssted – for privat bruk. En av hans første handlinger som konge var å opprette en haitisk adel, med fire prinser, seks hertuger, 22 grever, 40 baroner og 14 chevaliers. Ni år senere, ved monarkiets fall, hadde adelen blitt økt fra 87 til 134 personer. Henri opprettet også et heraldikkollegium for å lage våpenskjold for de nye adelige.

Haïtis 17. president Pierre Nord Alexis, her i august 1905, var Christophes barnebarn.

Christophes monarki var delvis basert på det opplyste eneveldet til Fredrik den store av Preussen.[trenger referanse] Henri utvekslet også brev med den engelske slaverimotstanderen Thomas Clarkson, noe som har gitt oss innsyn i hans filosofi og regjeringsform. Kongen ønsket å utdanne sine barn på samme måte som opplysningstidens prinser ble utdannet i Europa.[trenger referanse]

Politisk sett måtte Henri Christophe i nord velte mellom å gjenintrodusere en form form av slaveplantasjesystemet eller å dele ut plantasjenes jord til bøndene, som var den løsningen Alexandre Pétion hadde brukt i sør. Kong Henri valgte å tvinge befolkningen til hoveriarbeid på plantasjene og hans massive byggeprosjekter i stedet for å betale skatt. På grunn av dette ble Nord-Haiti despotisk, men også relativt velstående.[trenger referanse] Han foretrakk å handle med britiske eller amerikanske handelsmenn fremfor franske og spanske, som ikke anerkjente Haiti som et uavhengig land, og han beordret at flere afrikanere ble ført til Haiti for å jobbe på hans prosjekter framfor å bli solgt til andre karibiske land, hvor de ville holdt som slaver. På grunn av dette kom mange afrikanerne som franskmennene opprinnelig hadde kjøpt som slaver til Haiti. Han inngikk en avtale med Storbritannia som gikk ut på at Haiti ikke ville true landets karibiske kolonier mot at den britiske marinen ville advare Kongedømmet Haiti om ethvert kommende angrep fra franske soldater, og i 1807 vedtok det britiske parlamentet slavehandelsloven av 1807, som ikke forbød slaveri, men som avskaffet innførselen av afrikanske slaver til britiske territorier. På grunn av den økte handelen med Storbritannia, skaffet Henri seg et stor sum britiske pund, og sto dermed i kontrast til Pétions Sør-Haïti, som hadde blitt mye fattigere på grunn av at landutdelingen svekket jordbruket.[trenger referanse]

Henris fall[rediger | rediger kilde]

Til tross for hans bestrebelser for å fremme utdanning og et juridisk system kalt Code Henri forble kong Henri en upopulær autoritær monark.[trenger referanse] I tillegg ble hans regime stadig utfordret fra det i sør, som ble styrt av gens de couleur. Mot slutten av Henris regjeringstid var det stor folkelig motstand mot det mange regnet for å være føydal politikk, som Henri ville utvikle landet med.[trenger referanse] Henri var syk og ustabil i en alder av femtitre, og skjøt seg selv med en sølvkule heller enn å bli offer for et mulig statskupp. Han ble gravlagt i Citadelle Laferrière. Etter hans død forente den sørlige presidenten Jean Pierre Boyer landet, og 26. oktober ble det tidligere kongedømmet formelt innlemmet i Republikken Haiti. Hans kone Marie-Louise Coidavid og deres to døtre gikk i eksil i Italia, mens hans seksten år gamle sønn Jacques-Victor ble hengt av opprørerne.

Pierre Nord Alexis, Haitis 17. president, var Christophes barnebarn, mens Michèle Bennett, kona til den tidligere presidenten Jean-Claude Duvalier, var hans tipptipptippoldebarn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Henry Christophe, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Henry-Christophe, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 11713[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=christophe;n=henry, oppført som Christophe Henry[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id christophe-henri[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6028rtd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Jacques I
(som keiser) 

Haïtis president

Etterfølger:
 Seg selv som konge 
Forgjenger:
 Seg selv som president 

Konge av Haïti

Etterfølger:
 Jean Pierre Boyer
(som president)