Johannes Zukertort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Johannes Zukertort
Johannes Hermann Zukertort
Johannes Zukertort.jpg
Johannes Zukertort
Født7. september 1842
Lublin, Kongress-Polen
Død20. juni 1888 (45 år)
London, Storbritannia
Gravlagt Brompton gravlund
Utdannet ved Universitetet i Wrocław
Beskjeftigelse Journalist, sjakkspiller
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia UK

Johannes Hermann Zukertort (født 7. september 1842 i Lublin i Polen, død 20. juni 1888 i London) var en polsk-britisk soldat, musiker, lingvist, journalist og politisk aktivist, for ettertiden mest kjent som sjakkspiller. Mesteparten av tiden som profesjonell sjakkspiller tilbrakte han i England.

Johannes Zukertort tapte et oppgjør mot Wilhelm Steinitz i 1886, i det som blir regnet som det første VM i sjakk. Han ble også slått av Steinitz i et uoffisielt mesterskap i 1872. De to var verdens ledende sjakkspillere på 1870- og 1880-tallet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Zukertort ble født 7. september 1842 i Lublin i Kongress-Polen. Han påsto at hans mor var baronessen Krzyżanowska. Hans var var en kristen protestantisk misjonær med jødisk bakgrunn. Kristne misjonærer blant den jødiske befolkningen i det russisk-okkuperte Polen ble ansett som en ulovlig aktivitet. På grunn av dette emigrerte familien Zukertort til Preussen. Johannes Zukertort ble utdannet ved gymnaset i Breslau (i dag Wrocław i Polen) og i medisin i 1866 fra Universitetet i Breslau. Som medlem i den tyske hærens sanitetskorps var han i tjeneste i 1866 og igjen under den Den fransk-prøyssiske krig 1870-1871.

Karrière som sjakkspiller[rediger | rediger kilde]

Zukertort lærte sjakkspillet i nittenårsalderen i Breslau. Han var med på en turnering i byen, tapte alle sine kamper og begynte å studere Paul Rudolf von Bilguers Handbuch des Schachspiels med det resultat at han i 1862 vant partier mot den ledende tyske sjakkspilleren Adolf Anderssen. Zukertort studerte med Anderssen og i løpet av få år ble han en av de sterkeste tyske sjakkspillerne.

Blant rekken med partier Zukertort spilte med Anderssen så slo han han i 1866 mens han tapte i 1868 og slo han overbevisende i 1871. I 1867 flyttet han til Berlin og i 1872 til London hvor han samme år spilte mot Wilhelm Steinitz med sifrene 9-3.

Selv om Zukertort tapte begge sine kamper mot Steinitz så viste han seg overlegen overfor andre spillere gjennom slutten av 1870-årene og begynnelsen av 1880-årene. I denne perioden var det uvanlig med turneringer på høyt nivå og Zukertorts beste innsats var i enkeltstående kamper, særlig mot Anderssen i 1871 og mot Joseph Henry Blackburne i 1881 (6 seire, 2 tap, 5 remis). Zukertort var imdlertid suksessfull i de turneringene som ble arrangert; tredjeplass etter Steinitz og Blackburne i London i 1872, førsteplass i Köln og andreplass i Leipzig i 1877, delt førsteplass med Simon Winawer ved den internasjonale sjakkongressen i Paris i 1878, andreplass i Berlin i 1881 etter Blackburne, delt fjerdeplass i Wien i 1882, førsteplass i London i 1883, 3 poeng foran Steinitz.

Zukertorts seier i turneringen i London i 1883 var hans betydeligste, han vant mot noen av verdens ledende spillere med sifrene 22/26 og avsluttet 3 poeng foran Steinitz, som kom på andreplass med 19/26. Denne turneringen slo fast at Steinitz og Zukertort var klart de to beste spillerne i verden og førte til en kamp om verdensmestertittelen mellom de to.

Verdensmesterskapet i sjakk i 1886 varte fra 11. januar til 29. mars. Etter å ha bygget opp en ledelse på 4–1 falt Zukertort etter, tapte fire av de siste fem kampene og tapte mesterskapet med 12½–7½.

Etter tapet i kampen om verdensmestertittelen ble Zukertorts helse dårligere og de to siste årene av sitt liv var han svekket som spiller. Han led av reumatisme, hjerte- og nyreproblemer og Arteriosklerose. Hans resultater etter kampen i 1886 gikk raskt nedover, syvendeplass i London og tredjeplass i Nottingham i 1886, femtendeplass i Frankfurt og fjerdeplass i London i 1887 og syvendeplass i London i 1888.

Dårlig helse og manglende utholdenhet syntes å være en av Zukertorts to svakheter, den andre var hans mangel på posisjonsspill og på tross av at han uovertruffen i angrep ble han ofte utmanøvrert av Steinitz. På høyden av sin karrière utmerket Zukertort seg også ved blindsjakk, i 1876 spilte han 16 partier samtidig, hvorav han vant elleve, fikk remis i fire og tapte kun ett part.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]