Johannes XVII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Papa Joao XVII.jpg

Johannes XVII (født i Rapagnano, død 6. november 1003 i Roma; tidligere Giovanni Sicco) var pave i 1003 (formodentlig fra 16. mai til sin død).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johannes Sicco vokste opp i den romerske bydel Biveretica eller Biberetica[1]. Fødehuset var i nærheten av Trajansøylen. Før han ble prest, hadde han vært gift, og hadde sønnene Johannes (biskop av Praeneste, Peter (en diakon), og Andreas (en secundicerius).

Det vites ikke så meget om hans herkomst, annet enn at hans far også het Johannes og at familien formodentlig tilhørte slekten crescentierne som opprinnelig var fra Sabina, en patrisierslekt som på 900- og 1000-tallet hadde en tidvis stor innflytelse på pavedømmet og var en av de mesrt betydningsfulle innen den tidlige pavelige adel.

Pave[rediger | rediger kilde]

Johannes ble etter pave Sylvester IIs død opphøyet til pave av Johannes II Crescentius den 16. mai 1003, og var avhengig av ham. Johannes Crescentius var den romerske adelige som da hadde makten i Roma i opposisjon til keiser Otto III av Det tysk-romerske rike og hans etterfølger.[2] Det gav det blant annet det utslag at Crescentius hindret ham i å ta kontakt med keiser Henrik II for å begynne å etablere gode forbindelser med keisermakten.

Det vites ikke meget om hans pontifikat. Hans mest betydningsfulle embedshandling var å utnevne Benedikt til misjonær og sende ham til Polen, og det var med Benedikt at kristningen av disse slaverne tok til.

Død og begravelse[rediger | rediger kilde]

Han ble begravet i Lateranbasilikaen mellom hovedfasadens to dører. I følge Johannes diakonen, innledet hans epitaf med å fastslå at «her er graven til den allerhøyeste Johannes, som sies å være pave, for det var det han ble kalt.»[2]

Hvor gammel pave Johannes var ved sin død den 6. november 1003, er ikke kjent. Hsan regnes som en av de minst betydningsfulle paver i historien. Det er imidlertid bevart en gravskrift fra 1040, der også tre av hans slekninger nevnes, og som alle hadde høye kirkelige stillinger. Det dreide seg om én biskop, en diakon ogén embedsmann ved Lateranets kanselli.

Det var i grunnen med Johannes at den snek seg inn en feilnummerering av pavene ved navn Johannes. Da imidlerid motpaven Johannes XVI ble innsatt av far til Johannes II Crescentius, Crescentius I Nomentanus, ble naturligvis denne regnet som en rettmessig pave.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mann 1906, s. 122
  2. ^ a b Mann 1906, s. 124

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Ioannes XVII – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons