Johann Franck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler salmedikteren Johann Franck. For komponisten, se Johann Wolfgang Franck; for den svenske legen, se Johannes Franck.
Johann Franck
Lübben Paul-Gerhardt-Kirche Fenster Johann Franck.jpg
Født1. juni 1618
Guben
Død18. juni 1677 (59 år)
Guben
Utdannet ved Albertina
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, dikterjurist, salmedikter
Nasjonalitet Tyskland

Johann Fran(c)k (født 1. juni 1618 i Guben, Niederlausitz, død 18. juni 1677 samme sted) var en tysk poet og salmedikter.

Liv[rediger | rediger kilde]

Franck ble født i Guben i Markgrevskapet Brandenburg. Han gikk på latinskolen i Guben, deretter på skoler i Cottbus, Stettin, og gymnaset i Thorn. Etter å ha studert jusuniversitetet i Königsberg, fikk han jobb i hjembyen sin, hvor han etterhvert ble borgermester og medlem av parlamenter for Niederlausitz. Han døde i Guben.

Verk[rediger | rediger kilde]

Under påvirkning av den silesianske skolen og Simon Dach fra Königsberg, skrev han en rekke dikt og salmer som han samlet og utgav i to bind selv under tittelen Teutsche Gedichte, enthaltend geistliches Zion samt Vaterunserharfe nebst irdischem Helicon oder Lob- , Lieb- , Leidgedichte,. De sekulære diktene regnes som tapt, men rundt førti salmer er bevart i salmebøkene til de protestantiske kirkene i Tyskland. I Norsk Salmebok finner man tre salmer av Franck og i Norsk salmebok 2013 to.

Tonesettinger[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]