Johann F. Meckel den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann F. Meckel den yngre
Johann Friedrich Meckel.jpg
Født17. oktober 1781
Halle (Saale)
Død31. oktober 1833 (52 år)
Halle (Saale)
Far Philipp Friedrich Theodor Meckel
Utdannet ved Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Beskjeftigelse Biolog, anatom, oversetter, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Royal Society, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Bayerische Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser 3. klasse av Den røde ørns orden, Foreign Member of the Royal Society

Johann Friedrich Meckel von Helmsbach (født 17. oktober 1781, død 31. oktober 1833) var en tysk anatom og en av grunnleggerne av teratologien. Han var sønn av anatomen og obstetrikaren Philipp F. T. Meckel og sønnesønn av anatomen Johann F. Meckel den eldre. Av de tre som jobbet med den Meckelske samlingen, var det den yngre Meckel som gjorde mest.

Meckel studerte medisin og språk ved universitet i Göttingen. I 1802 tok han graden dr. med. på en avhandling om misdannelser på hjertet (De cordis conditionibus abnormibus).

Han var sammen med Étienne Geoffroy Saint-Hilaire grunnlegger av teratologien og har gitt navn til misdannelsene Meckels divertikkel, Meckels syndrom og Meckels brusk.

Han gav ut flere bøker, blant dem Handbuch der pathologischen Anatomie (handbok i patologisk anatomi) i fire bind 1812–1820; og System der vergleichenden Anatomie (System for komparativ anatomi) i seks bind 1821–1831.

Litteratur[rediger | rediger kilde]