Johan Gry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Gry
Født19. mars 1962 (62 år)
Sveriges flagg Raus, Helsingborg
BeskjeftigelseTeaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
IMDbIMDb

Johan Gry egentlig Sven Johan Volund Alfsson Gry (født 19. mars 1962 i Raus i Helsingborg), er en svensk skuespiller. Han er sønn av skuespilleren Alf Nilsson og rekvisitøren m.m. Ann-Christine Gry.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Johan Gry er oppvokst i Rävlanda. Allerede som 6-åring begynte han som statist i TV som Johan Nilsson sammen med sin far, først i serien Friställd (1969) og siden i andre produksjoner som Hem till byn (1976), der han til å begynne med hadde en mindre barnrolle som Morgan Strid. Han har seinere spilt inn nye epsioder i rollen som Morgan Strid. I Hem till byn medvirket også moren. Han begynte å studere ved universitetet for å bli lærer, men hoppet av og kom inn på Scenskolan i Göteborg i 1984 og tok eksamen 1987. Første teaterengasjementet ble på Norrbottensteatern der han fikk sin scenedebut i En uppstoppad hund. Deretter har det blitt korte mellomspill ved Stockholms Stadsteater og Angereds Teater i 1989 og etter at det siste ble nedlagt Göteborgs stadsteater hvor han har vært ansatt siden 1996.

Riktig kjent ble han som lege i flere sesonger i såpeoperaen Vita lögner (1997–2000). Han har blandede følelser over å ha blitt kjendis på grunn av serien spesielt siden han anser at det er en kunstformen som fremhever det overfladiske. Med sin elegante framtoning ble han som ung lege noe av en favoritt og de samme egenskapene gjorde at han også passet godt i sin neste store TV-rolle (hovedrollen) som den stilige som kriminaletterforskeren Erik Winter i TV-filmer etter Åke Edwardsons romaner.

Han er også mye benyttet som oppleser i radio.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilm[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]