Johan Falk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Johan Falk er en fiktiv svensk politimann fra Gøteborg som spilles av Jakob Eklund og som dukker opp i en serie på tjue filmer produsert mellom 1999 og 2015. Som politimann kunne Falk beskrives som kontroversiell da han ofte brukte metoder som tvang sjefene hans til å se mellom fingrene. Falk ble gift to ganger og hadde to barn, en sønn og en stedatter. Stedatteren hans fødte senere et barnebarn. Selv om filmene først og fremst fokuserte på Johan Falk, hadde filmene også andre sentrale rollefigurer, som infiltratøren Frank Wagner, som var bygget på den virkelige infiltratøren Peter Rätz.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Filmseriens forhistorie går ut på at Johan Falk som nittenåring mistet kjæresten Maria og deres ufødte barn. Maria var blitt smittet av en dødelig sykdom. Falk tok tapet så tungt at han ikke en gang gikk i begravelsen. Han bestemte seg for å bli politimann, og søkte opptak på politihøgskolen.

Selve filmene handler imidlertid bare om Falks opplevelser som erfarien politimann, blant annet med bakgrunn fra National Task Force. Tjenestetiden hans preges av at han har vært og er en ensom ulv som gjerne bruker kontroversielle metoder. Dette førte til samarbeidsproblemer med kolleger, og til at lederne flere ganger ble nødt til å revurdere sine beslutninger og metodebruk. Falk hadde alltid kun ett mål for øye: å bekjempe kriminalitet. Som person så han alt som enten svart eller hvitt, uten grånyanser.

Filmserien[rediger | rediger kilde]

I den første filmen Noll tolerans (1999) var Falk kjæreste med politikollegaen Anja (spilt av Jacqueline Ramel). Et stykke ut i filmen reddet Falk livet til Helén (Marie Richardson), og resten av filmserien utviklet det seg et forhold mellom Falk og Helén. Imidlertid hadde han hatt flere avtaler med Anja i de senere filmene mens Helén jobbet med sin gamle jobb i utlandet. Det kan legges til at de tre første filmene var frittstående filmer, mens senere filmer har vært seriefilmer. I den siste filmen Johan Falk: Slutet hadde en torpedo fra den russiske mafiaen torturert ham for å redde familien etter at eksens ektemann til Helen hadde fikk tak i hemmelige papirer om mafias forsikring og ønsket å drepe Helen da hun hadde funnet ut at noe var galt med deres regnskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]