Joe Sacco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joe Sacco
Joe Sacco.jpg
Født2. oktober 1960[1][2][3] (58 år)
Kirkop
Utdannet ved University of Oregon[4]
Beskjeftigelse Tegneserietegner, journalist
Nasjonalitet Malta, USA
Utmerkelser Guggenheim-stipendet[5], American Book Awards (1996)[6], Eisner Award (2001)[7], Prix Tournesol
Periode1981 -
SjangerDokumentar

Joe Sacco er en maltesisk-amerikansk tegneserietegner og journalist. Han er mest kjent for sine dokumentarserier Safe Area Goražde om krigen i Bosnia og Palestine om den første intifadaen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sacco tok en bachelorgrad i journalistikk ved University of Oregon i 1981. Etter dette dro han tilbake til Malta, hvor han ble født, og fikk publisert sin første tegneserie der. Han flyttet deretter tilbake til Portland i Oregon, hvor han ble redaktør for et tegneserieblad. Han flyttet så til Los Angeles og begynte å jobbe for Fantagraphics Books, som redaktør og tegner.

Fra 1988 til 1992 reiste Sacco svært mye. Det han opplevde på reisene sine, ble utgitt i tegneserieform under navnet Yahoo. Det kom ut seks nummer av Yahoo, og disse ble senere samlet i boken Notes from a Defeatist.

I slutten av 1991 og begynnelsen av 1992 oppholdt han seg i Israel og på Vestbredden og Gaza-stripen. Inntrykkene og opplevelsene fra dette oppholdet ble utgitt i tegneserieform under navnet Palestine i ni nummer. Det første kom ut i 1993 og alle ni ble samlet i en bok med det samme navnet i 1996. Samme år fikk boken American Book Award, og gjorde tegneserie som dokumentarmedium kjent.

Etter Palestine kom tegneserienovellen "Christmas with Karadzic" som gjorde han kjent for større masser, blant annet med et stor oppslag i The New York Times.

I 1998 fikk Sacco i oppdrag fra magasinet Details å dekke krigsforbryterrettssaken i Haag om det som hadde skjedd i krigen i Bosnia. Sacco lagde en seks siders reportasje, som ble omtalt som noe av den beste journalistikken i magasinets historie.

I 2000 kom så en ny viktig utgivelse fra Sacco. Han gav ut boken Safe Area Goražde: The War In Eastern Bosnia 1992-1995, en dokumentar om den lille muslimske enklaven Goražde i Serbia. Boken fikk stor oppmerksomhet, blant annet fra TIME.

Han har og skrevet om krigen i Tsjetsjenia for Amnesty International.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Denne biografien dekker bare samlinger og bøker av Sacco. Han har i tillegg gitt ut mye i diverse magasiner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]