Jining (Ulaan Chab)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jinings sørbanegård, ca 2003
Jining i Ulaan Chab

Jining eller Tsining (kinesisk: 集宁区; pinyin: Jíníng Qū, mongolsk: ᠵᠢᠨᠢᠩᠲᠣᠭᠣᠷᠢᠭ , Jiniŋ toɣoriɣ) er et bydistrikt i byprefekturet Ulaan Chab i den autonome region Indre Mongolia i Folkerepublikken Kina.

Prefekturet hadde 237 408 innbyggere i 1999.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Spor av menneskelig virksomhet i området kan dateres tilbake til Shangdynastiets tid. Det het opprinnelig Bingzhou (并州). Under Songdynastiet var det del av e Yunzhong-kommanderiet (云中府); det ble understilt Datong under Jin-dynastiet (1115–1234).

Under Yuandynastiet ble det for første gang kalt Jining.

I 1675 ble Jining-området understilt «det rene gule banner» i Chahar. I 1750 ble det overført til Fengzhen.

Navnet Jining ble atter gitt i 1922. I 1948 kom Jining under kommunistisk herredømme. Det bymessige sentrum fik så navnet Chengguan by, så Pingdiquan by (平地泉), og så atter Jining i april 1956.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Viktige næringsveier er kjøttproduksjon, bleking og tekstiler, og utvinning av forekomster av turkis og kalkstein.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Jining er et viktig knutepunkt på jernbanen fra Beijing til Lanzhou; herfra utgår dessuten den transmongolske jernbane som fører nordover til og gjennom Mongolia til Ulan-Ude i Russland.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 110 løper gjennom området. Den begynner i Beijing og passerer gjennom Zhangjiakou, Jining, Hohhot og Baotou til den ender i Yinchuan i den autonome region Ningxia Hui.

Kinas riksvei 208 fører gjennom området. Den begynner i Erenhot og fører via Jining og Datong og Taiyuan til Changzhi i provinsen Shanxi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, i China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]