Jeyaraj Fernandopulle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeyaraj Fernandopulle
Født11. januar 1953
Sri Lankas flagg Walihena, Kochchikade Sri Lanka
Død6. april 2008 (55 år)
Sri Lankas flagg landsbyen Weliveriya utenfor Colombo, Sri Lanka
attentat med selvmordsbombe
Beskjeftigelse Politiker, lærer, advokat
Embete
  • Member of the Parliament of Sri Lanka
  • Chief Government Whip (2004–2008) Rediger på Wikidata
Utdannet vedSri Lanka Law College
EktefelleDr. Sudharshani Fernendopulle
PartiSri Lankas frihetsparti
Nasjonalitet Sri LankaRediger på Wikidata

Jeyaraj Fernandopulle (født 11. januar 1953 i Walihena i Kochchikade i Sri Lanka, drept 6. april 2008 i Weliveriya ved Colombo) var en srilankisk politiker. Han var veiutviklingsminister og medlem av parlamentet ved sin død. Han tilhørte den romersk-katolske religionen, og var fra en etnisk minoritetsgruppe, Colombo Chetties. Han døde ved et bombeangrep utført av en selvmordsbomber fra Tamil Tigers.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jeyaraj Fernandopulle gikk sin første skolegang ved Ave-Maria Convent og Maris Stella College, to katolske læresteder i Negombo.

I 1972 ble han lærer for matematikk og naturvitenskaper ved en skole i Walithena. I 1974 begynte han på juridiske studier.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

I 1975 ble han sekretær for Sri Lanka Freedom Party på sitt College, og i desember 1977 forlot han dette med den begrunnelse ayt han aktet å virke som advokat. Etter studiene arbeidet han først i magistratsdomstolen og så ved høyeste rett i Negombo. Han prosederte både sivile saker og kriminalsaker.

I 1984 ble han utnevnt til sjefs-organisator for SLFP i valgdistriktet Katana i Sri Lanka. Derfra ble han valgt til parlamentet fem ganger på rad i årene 1989, 1994, 2000, 2001 og 2004.

Fernandopulle hadde flere ministerposter i løpet av karrieren: minister for katolske anliggender, «Minister of Ethnic Concession and National Unity», minister for havner og luftfart og veiutviklingsminister fra 2005.

Jeyaraj var gift med dr. Sudharshani Fernandopulle, og de hadde en sønn og en datter sammen.

Terrorangrep[rediger | rediger kilde]

Han ble drept 6. april 2008 sammen 11 andre[1] av en selvmordsbomber som sprengte seg ved starten av et maratonløp som ble arrangert i landsbyen Weliveriya like utenfor hovedstaden Colombo i forbindelse med den tamilske nyttårsfeiringen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]