Jerntriangelet (Korea)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jerntriangelet er et geografisk område på grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea, som under Koreakrigen fungerte som et kjerneområde for den kinesiske og nordkoreanske styrkeoppbyggingen og for kommunikasjon internt i Nord-Korea. Området danner et triangel mellom Chorwon og Kimhwa i sør og Pyonggang i nord.[1]

Området ligger 30 til 50 km nord for 38. breddegrad i en diagonal korridor som deler Taebaekfjellene mellom en nordlig og en sørlig del. Gjennom området går sentrale veg- og jernbanestrekninger som blant annet knytter sammen havnebyen Wonsan i nordøst og Seoul i sørvest. Under Koreakrigen foregikk her kraftige kamper mellom den kinesiske Folkets frivillige hær og den amerikanske Åttende armé, under slaget om White Horse og slaget om Triangle Hill i oktober-november 1952, og igjen ved slaget om Pork Chop Hill i mars-juli 1953.[2] Området fikk navnet Jerntriangelet av journalister som lette etter en mer dramatisk beskrivelse på området og kampene. I dag er området er delt av den demilitariserte sonen som skiller de to koreanske statene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ O’Neill, Robert (1985). Australia in the Korean War 1950−53. Volume II. Combat Operations. Canberra: Australian War Memorial. s. 131. ISBN 0642043302. 
  2. ^ Tucker, Spencer C.; Kim, Jinwung; Nichols, Michael R.; Pierpaoli, Paul G.; Zehr, Norman R. (2000). Encyclopedia of the Korean War: A Political, Social, and Military History. II. Santa Barbara: ABC-CLIO. s. 650. ISBN 9781576070291. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]