Jeffrey Zeldman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeffrey Zeldman
Jeffrey Zeldman onstage at An Event Apart.jpg
Født12. januar 1955 (64 år)
New York
Utdannet ved University of Virginia, Indiana University
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, grafisk designer, designer, blogger, informatiker, podcaster
Nasjonalitet USA

Jeffrey Zeldman er en prominent, amerikansk taler og forfatter innenfor fagfeltet webdesign. Han driver også sitt eget webdesignstudio, Happy Cog, og har skrevet en populær blogg om webdesign siden 1995. Zeldman var også med å starte Web Standards Project (WaSP), en gruppe profesjonelle webdesignere som ivrer for å informere om og utbre bruken av bransjestandardene fra World Wide Web Consortium (W3C).

Zeldman regnes som en av de fremste visuelle designerne som begynte å løse problemer innenfor webdesign med standardbaserte løsninger som fungerer på tvers av alle slags nettlesere. Slik sett er han i selskap med blant andre Dave Shea og Douglas Bowman. Spesielt har han hjulpet til å avlive myten om at tilgjengelige nettsteder ikke kan være visuelt attraktive, men må se «udesignet» ut. Bøkene og nettstedene hans har bidratt til en generell utbedring av det tekniske aspektet, den visuelle designen, brukervennligheten og tilgjengeligheten til alle slags nettsteder.

Betydning for Nettet[rediger | rediger kilde]

I 1997 startet Zeldman A List Apart. I begynnelsen var dette en epostliste, men i 1998 tok den steget fra epostliste til et eget nettsted. Magasinet inneholder artikler som har blitt lovprist av webdesignere i alle verdenshjørner, blant andre «Suckerfish Dropdowns,» «Sliding Doors of CSS» og «Alternative Style: Working with Alternate Style Sheets.»

I 2001 var redaksjonen til A List Apart lei av den manglende støtten for standarder i de populære nettleserne. For å drive teknologien framover, byttet de derfor til den kjente standarden Cascading Style Sheets (CSS), først utarbeidet av Håkon Wium Lie. Samtidig oppfordret de leserne sine til å foreta det samme byttet, og hundrevis fulgte etter.

Personlig informasjon[rediger | rediger kilde]

Jeffrey Zeldman er fraskilt fra Carrie Bickner, for de invidde kjent som Rogue Librarian og som har en ledende stilling ved New York Public Library. Hun er også forfatter av Web Design on a Shoestring. De har en datter sammen, Ava. Zeldman er tørrlagt alkoholiker, og har vært sober siden 1993.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

A List Apart[rediger | rediger kilde]