Webdesign
Webdesign er design av innhold for verdensveven (en. World Wide Web). Termen henviser vanligvis til den brukergrensesnittsutviklingen ved hjelp av bilder, CSS og XHTML eller HTML.
Historie
[rediger | rediger kilde]Et viktig element i webdesign er såkalte markeringsspråk, som lar en bestemme hvordan elementer på en nettside skal se ut. Den første utgaven av HTML var svært enkel, kun med mulighet for enkle typografiske virkemidler som overskrifter og avsnitt, samt mulighet for å lage hyperlenker. Etter hvert så man nødvendigheten av mer avansert funksjonalitet, og man fikk støtte for å legge til f.eks bilder, tabeller, skjemaer mm. Tabeller var opprinnelig tenkt brukt til visning av tabulære data, men ble raskt omfavnet av designere, som så en mulighet for å benytte tabeller til å lage, etter datidens standard, avansert layout. Bruk av tabeller for layout ble sett på som misbruk av tabeller[1], og nye standarder som CSS, som gir designeren mye større kontroll over layout på en nettside har gjort at tabeller kun i begrenset grad blir benyttet for layout i dag. Et større fokus på tilgjengeliggjøring for bl.a svaksynte har også vært en pådriver i denne overgangen.
Generelt
[rediger | rediger kilde]Selve begrepet webdesign har blitt omdefinert flere ganger, og fra å ha én webdesigner som tok seg av hele prosessen fra konseptutvikling/design, til ferdigstillelse av nettstedet i HTML, så har det etter hvert vokst frem en hel industri som spesialiserer seg innen utvikling for web. Selv på helt enkle nettsteder kan det være flere personer involvert i prosessen. Som minimum har man ofte en designer som skisserer hvordan nettstedet skal se ut. Disse skissene leveres videre til en utvikler som setter opp nettstedet ved hjelp av HTML/CSS, og eventuelt implementerer designet i et innholdsstyringssystem (CMS), som gjør det lett for ikke-tekniske brukere å gjøre oppdateringer av innholdet på nettstedet.
Kvalitet
[rediger | rediger kilde]Det er 6 viktige elementer som må være på plass for at brukeren skal få ut verdien av en nettside. Morville-modellen definerer disse elementene som: Findability (gjenfinnbart), accessibility (tilgjengelighet), desirability (attraktivt), usability (brukervennlig), credibility (troverdig) og usefullness (nyttig.) Peter Morville[2] er kjent for å være opphavsmann til fagområdet informasjonsarkitektur, og er en talsmann for den viktige rollen søke- og gjenfinningsmuligheter spiller for brukernes opplevelse av nettstedets kvalitet.
Utforming
[rediger | rediger kilde]Det finnes ingen fasit på hvordan man skal utforme en nettside, men to populære metoder er lange eller korte nettsider. Lange nettsider tilsier at brukeren må scrolle for å finne informasjonen under den såkalte above the fold. Korte nettsider derimot har forøvrig informasjonen øverst på nettsiden og linker flere undersider for en mer detaljert beskrivelse av informasjonen.[3]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ http://www.w3.org/2002/03/csslayout-howto Tableless layout HOWTO
- ^ http://semanticstudios.com/about/ Om Peter Morville, Semantic Studios
- ^ «As the Page Scrolls». UX Articles by UIE (på engelsk). 1. juli 1998. Besøkt 7. desember 2017.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Kast deg ut i tilgjengelighet – En gratis bok om hvordan man kan gjøre webloggen eller nettstedet sitt mer tilgjengelig for ekte mennesker med ekte tilgjengelighets-problemer, på 30 dager.