Jeanette Fredrique Löf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeanette Fredrique Löf
Fredrika Löf.jpg
Født7. des. 1760[1]Rediger på Wikidata
Klara församling[2]Rediger på Wikidata
Død17. juli 1813[2]Rediger på Wikidata (52 år)
Torsåkers församling[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[2], sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Jeanette Fredrique Löf (Johanna Fredrica Löwen), født 1760 død 1813, var en svensk skuespiller, sin tids primadonna på den svenske teaterscene før Emilie Högquist.

Hennes far hadde en finere tjenesteposisjon ved det kongelige hoff. Hun ble opplært i skuespilleryrket av den kjente franske skuespilleren Jacques Marie Boutet de Monvel, som var direktør for den svenske scenen i Bollhuset 17811786 og leder for en fransk gruppe skuespillere som var blitt ansatt for å lære opp en ny generasjon av svenske skuespillere i den nye stilen.

Hun hadde også en favorisert posisjon takket være hennes fars posisjon. To av hennes syv søstre ble gift med adelsmann og hennes karriere fikk stor støtte fra aristokratiet, blant annet også fra kong Gustav III av Sverige. Hun ble ansatt ved teateret i 1787 og hun hadde sin premiere på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm den 6. mai 1788 hvor hun hadde rollen som Siri Brahe i stykket Siri Brahe og Johan Gyllenstierna, skrevet av kong Gustav III selv. Hun var umiddelbart en suksess. Hun ble beskrevet som vakker og talentfull, en «gresk skjønnhet», det vil si at hun hadde et klassisk utseende, og hun hadde en myk og klar stemme foruten sjarm og personlighet.

Fredrica Löf spilte hovedsakelig roller som elskerinne og heltinne. Hun gjorde skandale med sitt liv utenfor teateret, men var også en av de aller første kvinnelige skuespillere i Sverige som spilte en mannsrolle med Inga Åberg, 1794. Hun forlot teateret i 1809 og døde i 1813, i henhold til samtiden av en form for skade i hjernen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svenskt biografiskt lexikon, «J Fredrica (Fredrique) Löf», Svenskt biografiskt lexikon 10025[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d «J Fredrica (Fredrique) Löf», Svenskt biografiskt lexikon 10025, besøkt 24. august 2017[Hentet fra Wikidata]