Jean-Loup Temporal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Loup Temporal
Født1921[1]Rediger på Wikidata
Død1983[1]Rediger på Wikidata
Far Marcel TemporalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, dukkespiller[2]
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata

Jean-Loup Temporal, født i 1921 i Frankrike, død i 1983 i Frankrike, var en fransk scenekunstner.[3] Han var sønn av Marcel Temporal,[3] og i likhet med faren viet han sitt liv til dukketeateret.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Fra 1946 til 1950 arbeidet Jean-Loup Temporal sammen med Gaston Baty, som var en av samtidens mest kjente dukketeaterkunstnere ved siden av Jean-Loups egen far.

Compagnie de marionnettes Jean-Loup Temporal[rediger | rediger kilde]

I 1949 opprettet han figurteaterkompaniet «Compagnie de marionnettes Jean-Loup Temporal». I løpet av de 25 årene under hans ledelse skapte kompaniet over 20 produksjoner som ble oversatt til en rekke språk og satt opp på scener over hele verden. I 1974 måtte kompaniet nedlegges fordi økonomien ikke lenger tillot å lønne staben på tolv personer.[3] I stedet etablerte Jean-Loup Temporal «l'Atelier 75» i Gaston Batys gamle atelier på Montparnasse i Paris, for å finne frem til og sette opp på scenen dramatikk særskilt skrevet for dukketeater/figurteater.

UNIMA[rediger | rediger kilde]

I 1960 ble han valgt til visepresident i det internasjonale UNIMA, og ble oppfordret til å etablere en fransk avdeling av organisasjonen. UNIMA France så dagens lys i 1961, og ble ledet av Temporal fra 1965 til 1967.[4]

Kunstnerisk virke i Norge[rediger | rediger kilde]

Jean-Loup Temporal ble også invitert til å utøve sin kunst i Norge. I (årstall) regisserte han to produksjoner på Det Norske Teatret; først Autobommen og deretter Kom sol, kom regn. Temporal hadde skrevet manus til begge stykkene, og var også ansvarlig for scenografien i disse produksjonene.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b wepa.unima.org
  2. ^ https://wepa.unima.org/en/jean-loup-temporal/.
  3. ^ a b c «Jean-Loup Temporal (1921-1983) - Auteur - Ressources de la Bibliothèque nationale de France». data.bnf.fr (fransk). Besøkt 12. juni 2018. 
  4. ^ «Jean-Loup Temporal | World Encyclopedia of Puppetry Arts». World Encyclopedia of Puppetry Arts (engelsk). 25. april 2016. Besøkt 12. juni 2018. 
  5. ^ «Den gale frå Chaillot : teaterprogram». www.nb.no (norsk). Det Norske Teatret. 1973. Besøkt 12. juni 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

teaterstubbDenne teaterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.