Hopp til innhold

Jean-Jacques Dessalines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean-Jacques Dessalines
Født20. sep. 1758[1][2]Rediger på Wikidata
Plaine-du-Nord
Død17. okt. 1806[3][1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
Port-au-Prince
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Emperor of Haiti Rediger på Wikidata
EktefelleMarie-Claire Bonheur
BarnJacques Dessalines
NasjonalitetHaiti
Våpenskjold
Jean-Jacques Dessalinesʼ våpenskjold

Jean-Jacques Dessalines (født 20. september 1758 i Grande-Rivière-du-Nord i Saint-Domingue, død 17. oktober 1806 i Port-au-Prince i Haiti) var lederen for den haitiske revolusjon og utnevnte senere seg selv til keiser av Haiti under navnet Jacques I.

Dessalines forsøkte å opprettholde driften på sukkerplantasjene som var viktige for Haitis økonomi uten bruk av slaveri. Dette ble veldig upopulært hos arbeiderne. Han krevde at alle svarte enten skulle jobbe på plantasjene eller tjenestegjøre som soldater i hans hær. Han gjorde det ulovlig for de hvite (mesteparten av den hvite befolkningen hadde allerede flyktet fra Haiti) å eie eiendom og inndro eiendom med makt. Hans mål var å sentralisere mesteparten av sukkerproduksjonen enten til seg selv, sine medhjelpere eller staten. Da han kom til makten krevde han at alle hvite franskmenn på Haiti skulle massakreres.

Under hans styre ble Haiti delt i to leire, den svarte befolkningen som bodde på landsbygda og mulattene, som var lysere i huden, levde i byene og dominerte i politikk og næringsliv.

Han ble offer for en konspirasjon, som inkluderte både Henri Christophe og Alexandre Pétion, som skulle komme til å etterfølge ham.

Haitis nasjonalsang, La Dessalinienne, er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6pg1rdq, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jean-Jacques-Dessalines, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]