Jarl av Ormonde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jarl av Ormonde var en irsk adelstittel som jarl, marki og hertug av Osmonde som har en lang og kompleks historie. Jarldømmet av Ormonde har blitt opprettet tre ganger i den irske adelskalenderen.

Jarldømmet ble opprettet første gang i 1328 for James Butler. Den femte jarl fikk dannet jarl av Wiltshire (1449) i den engelske adelskalenderen, men han ble fratatt denne i 1461 og hans tittel ble erklært nedlagt. Jarldømmet av Ormonde ble gjenopprettet for sjette jarl, John Butler, men ført tilbake til kronen da den syvende jarlen døde.

Jarldømmet ble opprettet på nytt for Thomas Boleyn, bestefar av dronning Elizabeth I av England på morssiden, som også fikk opprettet jarldømmet Wiltshire i England. Boleyn var i slekt med Butler-familien. Ved hans død ble begge disse adelstitlene nedlagt, først og fremst ved at sønn Thomas Boleyn og datter Anne Boleyn ble henrettet for høyforræderi, om enn antatt uskyldig.

Den tredje opprettelsen var for Piers Butler i 1538. Den femte jarl av denne opprettelsen ble gjort til marki av Ormonde (1642) og hertug av Ormonde (1660) i den irske adelskalenderen, og hertug av Ormonde (1682) i den engelske adelskalenderen. Tilleggstitler for hertugen var jarl av Brecknock (1660) og baron Butler (1660) i den engelske adelskalenderen og jarl av Ormonde (1328), jarl av Ossory (1538) og vicomte Thurles (1536) i den irske adelskalenderen. I 1715 ble tittelen for den andre hertugen nedlagt. I 1758 da den tredje de jure hertugen døde ble hertugdømmet nedlagt. Den ellevte jarl ble opprett som marki av Ormonde i den irske adelskalenderen i 1816 og ved dennes død ble tittelen nedlagt og jarldømmene ble overført til hans bror som fikk tittelen marki av Ormonde av Storbritannias adelskalender i 1825. Denne tittelen ble nedlagt i 1997 da jarldømmet ble passivt.

Jarldømmet med samme navn ble opprettet to ganger av den skotske adelskalenderen.

Jarler av Ormonde, første opprettelse (1328)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Ormonde, andre opprettelse (1529)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Ormonde, tredje opprettelse (1538)[rediger | rediger kilde]

Marki av Ormonde, Ireland (1816)[rediger | rediger kilde]

Marquess of Ormonde, Storbritannia (1825)[rediger | rediger kilde]

Hertug av Ormonde, Ireland (1661)[rediger | rediger kilde]

Jarldømmer av Ormonde og Ossory (1328/1538, revidert) De antattete etterfølgere av den 7. marki i jarldømmene av Ormonde og Ossory har vært den 17. og 18. vicomte Mountgarret, etterkommer i den mannlige linje fra en yngre sønn av den 8. jarl, men dette kravet har ikke blitt bevist ettersom det er fortsatt en mulighet for mannlige etterkommere av sønnene til den 9. jarl. Formelt sett regnes tittelen som utdødd, og den står ikke lenger i Irlands adelskalender.

Kilder[rediger | rediger kilde]