Jane Colden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.
Tittelblad fra manuskript, 1801

Jane Colden (født 27. mars 1724, død 10. mars 1766) var en amerikansk botaniker beskrevet som "første botanikeren av hennes kjønn i sitt land" av Asa Gray i 1843. Moderne stipend fastholder at hun var den første kvinnelige botaniker jobber i Amerika.

Jane Colden ble født i New York City, av hennes far Cadwallader Colden en lege som var utdannet ved University of Edinburgh og ble involvert i politikk og ledelse i New York etter ankomst til byen. Hun ble utdannet hjemme og hennes far fulgte henne med botanisk trening etter nytt klassifikasjonssystem utviklet av Carl von Linné.

Mellom 1753 og 1758 var Jane Colden katalogisert New Yorks flora. Hun utviklet en teknikk for å lage blekk inntrykk av løv, og var en dyktig illustratør. Gjennom hennes far møtte hun og korresponderte med mange ledende naturforskere på den tiden.

Jane Colden opprinnelige manuskript som beskriver floraen av New York er holdt i British Museum.