Jan Toorop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
O grav, hvor er din seier? av Jan Toorop (1892)
De tre brudene av Jan Toorop (1893)

Jean Theodoor "Jan" Toorop (20. desember, 1858, Purworejo, Java3. mars, 1928, Den Haag) var en nederlandsk maler som befant seg i overgangen mellom symbolisme og art nouveau.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Familien flyttet fra Java til Nederland i 1872, og han studerte i Delft og Amsterdam, hvor han kom inn på det statlige akademiet i 1880. Han flyttet til Brussel i 1882 og bodde der til 1886. Han var da med i gruppen Les Vingts (de tyve) som hadde James Ensor som hovedperson. Toorop eksperimenterte da med flere stilarter, som realisme, impresjonisme og postimpresjonisme.

Han ble gift med engelske Annie Hall i 1886, og flyttet stadig mellom Haag, England og Belgia – og fra 1890 også Katwijk aan Zee.

I løpet av denne perioden utviklet han sin egen unike symbolistiske stil med linjeføring og motiver som han hadde med seg fra Java.

Etterhvert gled stilen over mot mer art nouveau med lik linjeføring, men mer dekorativt enn med symbolikk. Etter å ha konvertert til katolisismen i 1905, ble Toorop mer opptatt med å lage religiøse arbeider. Han laget også plakater og glassmalerier samt illustrerte bøker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]