Jan Kjærulff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Kjærulff
Født30. desember 1943Rediger på Wikidata
Gentofte kommuneRediger på Wikidata
Død25. august 2006Rediger på Wikidata (62 år)
Beskjeftigelse Seiler, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Jan Kjærulff (født på Maglegård i Gentofte 30. desember 1943, død 25. august 2006) var en skipsingeniør og seilbåtkonstruktør. Han er mest kjent for å ha konstruert utallige konstruksjoner for Elvstrøm, Bianca og Granada. Han ble utdannet skipsingeniør i 1966 og begynte å jobbe ved Knud E. Hansens designkontor i København. Men da Kjærulff var mer interessert i seilbåter enn skip forlot han København til fordel for New York, hvor han arbeidede med Sparkman and Stephens, et av verdens mest anerkjente designkontor av seilbåter. I 1969 konstruerte han sin første seilbåt Commander 31. Da han returnerte til Danmark i 1971 ble han mannskap på Paul Elvstrøms Soling og vant det Europeiske Mesterskap. Sammen dannede de Elvstrøm & Kjærulff Yacht Design for å konstruere og seile en ny ½-Tonner. Året etter seilte de den nye båt til seier og salgssuksess. Skroget dannet siden grunnlag for Elvstrøm ½ Ton, Elvstrøm 32 samt familiebåtene Elvstrøm Cruiser, Luffe 32 og Blue Dane 32.

Hans konstruksjoner ble ikke preget av IOR-tidens brede skrog og i 70-årene kom Granada 23, 27 og 31, som ble solgt i flere hundrede eksemplarer. Han konstruerte også flere Bianca-modeller samt Nordisk Familiebåt. I 1977 konstruerte han den langsmale entypebåten Aphrodite 101 som ble meget populær med mer enn 500 eksemplarer. Og Kjærulff eksperimenterte videre med sin viten fra skipingeniørtiden og monterte en bulb på en 6mR som viste seg å være rask på slør, men tapte på bidevind. Ikke desto mindre konstruerte han Elvstrøm Coronet 38 med bulb, en av de eneste serieproduserte seilbåter med bulb.

I sin karriere konstruerte han også flere regattabåter, de mindre båter som Elvstrøm ¼ Ton, Mosquito og 717 One Design med lavt deplasement. Og de større og raske Dynamic 35, 43 og Vision 46. Sistnevnte vant Gotland Rundt. Han konstruerte også «SAS Baia Viking» som var Danmarks deltakerbåt i Whitbread Round the World Race 1985–86 (i dag Volvo Ocean Race). Båten var den minste som gjennomførte og endte på en sisteplass.

I 1984 dannet seiler-konstruktørduoen Elvstrøm-Kjærulff hver sitt designkontor; Elvström Yacht Design og Kjærulff Yacht Design. Jan Kjærulff preget dansk seilsport gjennom mange år, både i samarbeidet med Elvstrøm, men også senere som selvstendig konstruktør.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]