Jamie Uys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jamie Uys
Født30. mai 1921Rediger på Wikidata
BoksburgRediger på Wikidata
Død29. jan. 1996[1]Rediger på Wikidata (74 år)
JohannesburgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FilmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-AfrikaRediger på Wikidata

Jacobus Johannes Uys (født 30. mai 1921 i Boksburg i Sør-Afrika, død 29. januar 1996 i Johannesburg), bedre kjent som Jamie Uys, var en sørafrikansk filmregissør.

Han debuterte som filmregissør i 1951 med den afrikaans-språklige filmen Daar doer in die bosveld. I løpet av sin karriere regisserte han tilsammen 24 filmer, deriblant:

Uys mottok en Grand PrixFestival International du Film de Comedy Vevey for Gudene må være gale i 1981, og i 1974 mottok han en Hollywood Foreign Press Associationpris for beste dokumentar for Animals Are Beautiful People. Denne dokumentarfilmen tok for seg plante- og dyrelivet i Sør-Afrika, Namibia, Botswana og Zimbabwe, spesielt ørkenskapninger. Et av høydepunktene var noen elefanter, vortesvin, apekatter og andre dyr som gikk svimlende rundt etter å ha spist råtten, bedervet marulafrukt.

Jamie Uys' største og mest kjente film var Gudene må være gale. Filmen er en komedie som handler om buskmannen N!xau som en dag finner en colaboks i Kalahari-ørkenen. Boksen hadde falt ut fra et fly, og siden den kom fra himmelen, trodde de den tilhørte gudene og måtte returneres. Filmen genererte en massiv suksess i USA, Japan, Europa og andre territorier, som førte til en mindre suksessfull oppfølger, Gudene må være gale II.

Uys døde av hjerteattak i 1996 i en alder av 74.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]