James E. Ferguson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James E. Ferguson
James E. Ferguson.jpg
Født31. august 1871
Salado
Død21. september 1944 (73 år)
Austin
Gravlagt Texas State Cemetery
Ektefelle Miriam A. Ferguson
Utdannet ved Salado College
Beskjeftigelse Bankansatt, politiker, advokat
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

James Edward «Pa» Ferguson (født 31. august 1871 i Salado i Bell County i Texas i USA, død 21. september 1944 i Austin i Texas) var en amerikansk politiker. Han var den 26. guvernøren i Texas 19151917. Etter sin egen politiske karriere deltok han i hustruen Miriam A. Fergusons politiske kampanjer. Han var guvernørens make (First Gentleman of Texas) 19251927 og 19331935.

Texanerne kalte guvernørsparet «Ma» og «Pa» Ferguson; James E. Ferguson var også kjent som «Farmer Jim».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tolv år gammrl kom Ferguson til den forberedende skolen Salado College, men ble relegert på grunn av ulydighet. I sekstenårsalderen dro han fra Texas for et omstreifende liv og prøvde flere forskjellige jobber, blant annet på en ranch. Etter hjemkomsten til Texas studerte han jus i Bell County.

Den 31. desember 1899 giftet han seg med Miriam A. Wallace. I 1903 ble han byens aktor i Belton. Deretter gjorde han karriere i bankbransjen.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Demokraten Ferguson vant guvernørsvalget i Texas i 1914 og ble gjenvalgt to år etter. Han profilerte seg som en motstander av alkoholforbud. Som guvernør kom han i konflikt med University of Texas. Da han ikke fikk visse universitetslærere avsatt fra sine embeder, utnyttet han sin vetorett for å forhindre finansieringen av University of Texas. Delstatens senat avsatte ham den 25. august 1917, og viseguvernør William P. Hobby tiltrådte guvernørsembedet. Ferguson ble ikke bare avsatt; han ble forbudt å stille til valg som gjaldt embeder i delstaten Texas.

Presidentkandidat, senatskandidat[rediger | rediger kilde]

James Ferguson forlot det demokratiske parti i samband med sin kampanje i presidentvalget i USA i 1920. I presidentvalget fikk han sitt navn på stemmeseddelen bare i Texas, der han fikk 9,86 % av stemmene (det innebar 0,18 % i hele USA). Takket være sin prestasjon i Texas kom han på sjette plats i presidentvalget.

Ferguson gikk så tilbake til demokratene og forsøkte i 1922 å vinne partiets nominering til USAs senat. Earle Bradford Mayfield, en talsmann for alkoholforbud som Fergusons tilhengere kalte «Ku Klux Klan-kandidaten», beseiret Ferguson i primærvalgets andre omgang.

First gentleman[rediger | rediger kilde]

James Ferguson støttet hustruen Miriam i guvernørsvalget i 1924. Valget gjaldt et delstatlig embete som «Pa» Ferguson derfor ikke fikk kandidere for. En annen kvinnelig kandidat, Nellie Tayloe Ross, vant samtidig guvernørsvalget i Wyoming i 1924. Da «Ma» Ferguson tiltrådte guvernørsembetet den 20. januar 1925 hadde Ross rukket å bli den første kvinnelige guvernøren i USAs historie femten dager tidligere. «Pa» Ferguson derimot rakk å bli først med å være en mann som var gift med en sittende guvernør (en første First Gentleman i USAs historie) i og med at Ross var enke.

«Ma» Ferguson tapte guvernørsvalget i 1926. «Pa» Ferguson var så kampanjesjef for sin hustru i den mislykkede kampanjen i 1930 innen «Ma» Ferguson lyktes med sitt comeback i guvernørsvalget i 1932.

«Pa» Ferguson døde 1944 og ble gravlagt på Texas State Cemetery i Austin.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]