James E. Ferguson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James E. Ferguson
Født31. aug. 1871[1][2][3]Rediger på Wikidata
Salado
Død21. sep. 1944[1][2][3]Rediger på Wikidata (73 år)
Austin
BeskjeftigelseBankier, politiker, jurist Rediger på Wikidata
Embete
  • Governor of Texas (1915–1917) Rediger på Wikidata
Utdannet vedSalado College
EktefelleMiriam A. Ferguson
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtTexas State Cemetery

James Edward «Pa» Ferguson (født 31. august 1871 i Salado i Bell County i Texas i USA, død 21. september 1944 i Austin i Texas) var en amerikansk politiker. Han var den 26. guvernøren i Texas 19151917. Etter sin egen politiske karriere deltok han i hustruen Miriam A. Fergusons politiske kampanjer. Han var guvernørens make (First Gentleman of Texas) 19251927 og 19331935.

Texanerne kalte guvernørsparet «Ma» og «Pa» Ferguson; James E. Ferguson var også kjent som «Farmer Jim».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tolv år gammrl kom Ferguson til den forberedende skolen Salado College, men ble relegert på grunn av ulydighet. I sekstenårsalderen dro han fra Texas for et omstreifende liv og prøvde flere forskjellige jobber, blant annet på en ranch. Etter hjemkomsten til Texas studerte han jus i Bell County.

Den 31. desember 1899 giftet han seg med Miriam A. Wallace. I 1903 ble han byens aktor i Belton. Deretter gjorde han karriere i bankbransjen.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Demokraten Ferguson vant guvernørsvalget i Texas i 1914 og ble gjenvalgt to år etter. Han profilerte seg som en motstander av alkoholforbud. Som guvernør kom han i konflikt med University of Texas. Da han ikke fikk visse universitetslærere avsatt fra sine embeder, utnyttet han sin vetorett for å forhindre finansieringen av University of Texas. Delstatens senat avsatte ham den 25. august 1917, og viseguvernør William P. Hobby tiltrådte guvernørsembedet. Ferguson ble ikke bare avsatt; han ble forbudt å stille til valg som gjaldt embeder i delstaten Texas.

Presidentkandidat, senatskandidat[rediger | rediger kilde]

James Ferguson forlot det demokratiske parti i samband med sin kampanje i presidentvalget i USA i 1920. I presidentvalget fikk han sitt navn på stemmeseddelen bare i Texas, der han fikk 9,86 % av stemmene (det innebar 0,18 % i hele USA). Takket være sin prestasjon i Texas kom han på sjette plats i presidentvalget.

Ferguson gikk så tilbake til demokratene og forsøkte i 1922 å vinne partiets nominering til USAs senat. Earle Bradford Mayfield, en talsmann for alkoholforbud som Fergusons tilhengere kalte «Ku Klux Klan-kandidaten», beseiret Ferguson i primærvalgets andre omgang.

First gentleman[rediger | rediger kilde]

James Ferguson støttet hustruen Miriam i guvernørsvalget i 1924. Valget gjaldt et delstatlig embete som «Pa» Ferguson derfor ikke fikk kandidere for. En annen kvinnelig kandidat, Nellie Tayloe Ross, vant samtidig guvernørsvalget i Wyoming i 1924. Da «Ma» Ferguson tiltrådte guvernørsembetet den 20. januar 1925 hadde Ross rukket å bli den første kvinnelige guvernøren i USAs historie femten dager tidligere. «Pa» Ferguson derimot rakk å bli først med å være en mann som var gift med en sittende guvernør (en første First Gentleman i USAs historie) i og med at Ross var enke.

«Ma» Ferguson tapte guvernørsvalget i 1926. «Pa» Ferguson var så kampanjesjef for sin hustru i den mislykkede kampanjen i 1930 innen «Ma» Ferguson lyktes med sitt comeback i guvernørsvalget i 1932.

«Pa» Ferguson døde 1944 og ble gravlagt på Texas State Cemetery i Austin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID fergusonj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som James Edward Ferguson, Find a Grave-ID 1758, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6tt500f, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]