James Collinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Collinson
Født9. mai 1825[1][2]Rediger på Wikidata
Mansfield
Død24. jan. 1881[1][2]Rediger på Wikidata (55 år)
Camberwell
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedRoyal Academy
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem avDet prerafaelittiske broderskap

James Collinson - «Sankt Elisabeth av Ungarn ydmyker seg foran den korsfestede Kristus».

James Collinson (født 9. mai 1825, død 24. januar 1881) var en engelsk maler og medlem av Det pre-rafaelittiske broderskap fra 1848 til 1850.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Collinson var en inderlig kristen som var tiltrukket til de religiøse aspektene ved pre-rafaelittenes idealer. Som en konvertitt til katolisismen vendte han tilbake til Den engelske kirke for å kunne gifte seg med Christina Rossetti, søster av kollega Dante Gabriel Rossetti i Broderskapet, men hans samvittighet tvang ham igjen til å vende tilbake til katolisismen og den beslutningen var en effektiv avslutning av hans forlovelse med Christina Rossetti (som aldri giftet seg siden). Da John Everett Millais’ maleri Jesus i sine foreldres hus (1850) ble anklaget for blasfemi på grunn av deys realistiske skildring av mennesker og miljø trakk Collinson seg fra Det Pre-Rafaelittiske Broderskap i den overbevisning at gruppen brakte kristendommen i vanry.

I løpet av sin tid som pre-rafaleitt bidro Collinson med et langt og dypt religiøst dikt til gruppens kvartalsmagasin «The Germ» og han malte rekke religiøse verker, det mest betydningsfulle var Sankt Elisabeth av Ungarn ydmyker seg foran den korsfestede Kristus (The Renunciation of St. Elizabeth of Hungary) i 1850, som var malt i henhold til pre-rafaelittenes idealer angående fargeskala, komposisjon og formspråk. Etter at han trakk seg fra Broderskapet studerte Collinson teologi for å bli prest ved en jesuittskole, men fullførte aldri studiene.

Da han i 1854 fortsatte sin kunstnerkarriere malte han et antall verdslige genremalerier, det best kjente er To Let og For Sale, begge med et tema hvor en vakker kvinne er i en situasjon som antyder en moralsk fristelse. Hans kunst var generelt rotfestet i genremaleriet, nettopp det som pre-rafaelittene hadde gjort opprør mot. Den tenksomhet og omtanke han ga til sine malerier og hans oppmerksomhet på detaljene er den arv han tok med seg fra sitt korte opphold hos pre-rafaelittene.

I 1858 giftet han seg med Eliza Wheeler, svigerinne til maleren John Rogers Herbert, en av de først påvirket pre-rafaelittene.

Han var sekretær for Samfunnet for britiske kunstnere (Society of British Artists) fra 1861 til 1870.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Collinson, James[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6836hg3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]