Jakten på Vermeer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jakten på Vermeer er en ungdomsroman fra 2004, skrevet av Blue Balliett, og illustrert av Brett Helquist. Den ble utgitt i Norge i 2005 av Schibsted Forlagene.

Handlingen utspiller seg i Hyde Park, Chicago i nærheten av Universitetet i Chicago. Boken følger to barn, Calder Pillay og Petra Andalee. Etter at et berømt maleri av Johannes Vermeer blir stjålet, samarbeider Calder og Petra for å finne maleriet. Tyven publiserer flere artikler i avisen der han forteller at maleriet bare blir utlevert dersom folket oppdager hvilke malerier som feilaktig er malt under Vermeers navn. Temaer som kunst, risiko, tilfeldighet og bedrageri er tydelige. Jakten på Vermeer har vunnet flere litterære priser, blant annet Edgar-prisen og Agatha-prisen. I 2006 ble oppfølgeren Skyggen i vinduet utgitt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken begynner med at tre ukjente mottakere mottar et brev. Brevet forteller at avsenderen er i stor lengsel etter deres hjelp, men ber dem ikke ta kontakt med politiet.

Sjetteklassing Calder Pillay, som har en stor interesse for kunst og pentominoer, og Petra Andalee, som har en drøm om å bli en forfatter er klassekamerater i barneskolen i Hyde Park, Chicago. Læreren deres, frøken Hussey, er svært interessert i kunst og har kreative bortlæringsmetoder. Etterhvert kommer de bort i kunsteren Johannes Vermeer, og spesielt verket hans Kvinne som skriver og Geografen. Petra finner boken Lo!, skrevet av Charles Fort, ved den lokale bruktbokbutikken. De møter også en eldre dame, fru Sharpe, som også er interessert i Vermeer og Fort. Calder mottar et brev fra hans gamle venn Tommy Segovia, som er bosatt i New York med stefaren sin.