Jaha’s Promise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jaha's Promise
orig. Jaha's Promise
Generell informasjon
FilmtypeDokumentar
Utgivelsesår2017
Lengde80 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPatrick Farelly og Kate O´Callaghan
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jaha Dukureh
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jaha's Promise er en dokumentar gitt ut i 2017.[1]

Hovedpersonen i filmen er Jaha Dukureh fra Gambia. Jaha ble kjønnslemlestet da hun var bare en uke gammel. Dette er ikke uvanlig for jentebarn i Gambia, og mange andre land rundt Sahara. Filmen omhandler dermed kampen mot kvinnelig kjønnslemlestelse, og viser til eksempler fra Jahas liv.[2]

Da hun var femten år ble hun giftet bort til en eldre mann i USA, og det var på bryllupsnatten hun oppdaget inngrepet. Senere giftet hun seg på nytt med en annen mann. Hun kom i kontakt med andre jenter som også hadde blitt kjønnslemlestet. Hun forsto at dette var et problem for flere. Faktisk er over 200 millioner jenter verden over utsatt for et liknende inngrep. Når hun selv fikk en datter, lovet hun at hun ikke ville la det samme skje med henne. Dette ble derfor Jahas løfte (Jaha´s promise).

Senere startet hun en kampanje, og startet etterhvert organisasjonen Safe Hands For Girls. Hun jobbet med å rette søkelyset mot dette globale problemet. Dette er altså historien om en modig jente fra Gambia, som har turt å rette søkelyset mot et slikt tabubelagt problem. Hun kjemper for at man selv skal ha makten over sin egen kropp, og for at tradisjonen med tvunget kjønnslemlestelse på små jentebarn skal bli endret. Denne debatten tok hun med til hjemlandet sitt Gambia. Her må hun konfrontere personer som sin egen far, den religiøse lederen i landet og ikke minst kvinnen som omskar Jaha.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jaha's Promise». BIFF.no. Arkivert fra originalen 16. januar 2018. Besøkt 16. januar 2018. 
  2. ^ «Jaha's Promise | Human Rights Watch Film Festival». ff.hrw.org. Besøkt 16. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]