Jah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jah er navnet på guden til rastafaribevegelsen. Jah forekommer flere ganger i Bibelen og det er en alminnelig oppfatning blant hebraiskkyndige at dette uttrykket er en kortform av Guds navn JHWH. Det kommer fra hebraisk יָהּ og forekommer blant annet i uttrykket halleluja som noen mener betyr lovpris Jah.

Kortformen Jah øverst, og tetragrammet JHWH nederst.

Vi[hvem?] ser dette uttrykket bli brukt i for eksempel 2. Mosebok 15:1,2 (ifølge NV):

«Da begynte Moses og Israels sønner å synge denne sangen for Jehova og å si følgende: "La meg synge for Jehova, for han er blitt høyt opphøyd. Hesten og dens rytter har han styrtet i havet. Min styrke og min kraft er Jah, for han er til frelse for meg. Dette er min Gud, og jeg skal prise ham, min fars Gud, og jeg skal opphøye ham.»

Formen Jah forekommer 50 ganger i Det gamle testamente, 26 ganger alene og 24 ganger i uttrykket halleluja. I Det nye testamente forekommer «Jah» fire ganger i uttrykket «halleluja». «Halleluja» betyr «lovpris Jah». I mange bibeloversettelser som er i bruk i dag, blir imidlertid navnet «Jah» fullstendig ignorert. For eksempel Det Norske Bibelselskaps bibel gjengir stort sett «Jah» med «Herren», og uttrykket «hallelu-Jah» blir ikke oversatt, men blir gjengitt med «halleluja». Ny verden-oversettelsen er en bibeloversettelse som tar med «Jah» i bibelteksten, og oversetter uttrykket «hallelu-Jah» til «lovpris Jah». King James Version bruker navnet Jah i Salmene 68:4. An American Translation gjengir navnet med Yah i samme skriftsted.

«Jah» kan ikke være en primitiv form av Guds navn, altså en form som har vært brukt tidligere enn tetragrammet JHWH. Den fullstendige navneformen, JHWH, forekommer 165 ganger i den masoretiske tekst til 1. Mosebok, mens den korte formen JH først dukker opp i beskrivelsen av begivenhetene etter utgangen av Egypt.

Den religiøse rastafaribevegelsen bruker uttrykket «Jah» om Gud.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]