Jacques d'Amboise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jacques d'Amboise
Født28. juli 1934 (83 år)
Dedham
Ektefelle Carolyn George
Barn Christopher d'Amboise, Charlotte d'Amboise
Beskjeftigelse Skuespiller, koreograf
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser The MacArthur Fellows Program, National Medal of Arts, Capezio Dance Award, Kennedy Center Honors, Paul Robeson Award

Jacques d'Amboise (født som Josef Jacques Ahearn den 28. juli 1934 i Dedham, Massachusetts) er en kjent amerikansk ballettdanser og koreograf.

Han var en førstedanser med New York City Ballet, hvor ballettene ble spesielt skapt for ham av den kjente koreografen George Balanchine. Han har også koreografert flere balletter for den kjente New York City Ballet. I tillegg til balletter, har d'Amboise flere ganger opptrådt i filmer med dansingen sin. En av hans roller på film inkluderer karakteren Ephraim Pontipee i filmen Syv Bruder for Syv Brødre (Seven Brides for Seven Brothers). D'Amboise grunnla National Dance Institute i 1976, som har undervist barn i kunsten å danse for de siste 30 årene.

D'Amboise har mottatt mange æresbevisninger og priser, inkludert en MacArthur Fellowship fra 1990, en Kennedy Center Honors Award, en National Medal of the Arts, en New York Governor's Award og en æresdoktorgrad fra Boston College. Han har også mottatt mange andre priser og utmerkelser for sine bidrag til utdanning innenfor kunst og dans, slik som Heinz Award innen kunst og humaniora.

Han ble uteksaminert fra Bates College i 1978. D'Amboise giftet seg med Carolyn George, en fotograf og tidligere ballerina, på nyttårdagen i 1956, og de har fire barn sammen, inkludert ballettdanser og koreograf Christopher d'Amboise og danserinne Charlotte d'Amboise. Han er svigerfaren til Terrence Mann, som giftet seg med datteren Charlotte, og til Kelly Crandall, som giftet seg med sønnen Christopher.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]