Jack Preger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Preger
Dr Jack Preger, founder of Calcutta Rescue.jpg
Født25. juli 1930 (89 år)
Utdannet ved St Edmund Hall
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet India
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen

Jack Preger (født 25. juli 1930 i Manchester i England) er en britisk lege som har tilbudt medisinsk behandling til fattige personer i den indiske byen Kolkata i mer enn 25 år. Han etablerte hjelpeorganisasjon Calcutta Rescue.

Preger ble uteksaminert fra Oxford University med en grad innen økonomi og politisk vitenskap. Han jobbet for et par år som bonde, før han solgte gården og bestemte seg for å bli lege i stedet. I 1965 ble han tatt inn i Royal College of Surgeons i Dublin i en alder av 35 år. I 1993 ble Preger gjort til medlem av Order of the British Empire for hans «utholdenhet og utrolige uselviskhet ovenfor fattige mennesker».

I 1972, da Preger akkurat hadde avsluttet sin turnustjeneste, overhørte han en samtale over radioen om leger som hjalp sivilbefolkningen i den da nylig uavhengige nasjonen Bangladesh som nettopp var blitt uavhengig fra Pakistan. Preger ville også hjelpe til og flyttet derfor snart i Dhaka, der han jobbet, under elendige forhold, i forskjellige flyktningleirer som var fulle av urdu-talende mennesker som snart skulle tilbake til Pakistan. I 1975 satte han opp sin egen klinikk i Dhaka med 90 senger og to gårder i utkanten av selve byen.

Preger registrerte den veldedige organisasjonen Calcutta Rescue i 1991, og han startet deretter to medisinske klinikker i Kolkata og han tok imot donasjoner til hans organisasjon som kom inn fra minst åtte forskjellige europeiske land. Han fikk også en bosteds-tillatelse. Men, regjeringen nektet å gi ham klarering for å akseptere utenlandske donasjoner. Preger saksøkte derfor staten og til slutt slo domstolene ned regjeringens avvisning, og Preger fikk lov til å godta 1 500 000 rupier per måned i veldedige donasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]