Jüdisches Krankenhaus Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gesundbrunnen Iranische Straße Iranische Straße 2 Krankenhaus der Jüdischen Gemeinde.jpg

Jüdisches Krankenhaus Berlin (JKB) er det jødiske sykehuset i Berlin, og ligger i Gesundbrunnen, nord i bydelen Mitte. Det er nå et universitetssykehus tilknyttet Charité, og dets historie går tilbake til 1756. Sykehuset er et akuttsykehus med vekt på akuttmedisin, kirurgi, indremedisin, psykiatri, nevrologi, anestesiologi, radiologi, plastisk kirurgi i tillegg til sykepleierutdannelse. Det behandler både jøder og ikke-jøder, og har 363 senger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første Juden Lazarett ble grunnlagt i 1756 i Berlin i Oranienburger Straße. Det ble drevet av den jødiske menigheten, og var på det tidspunktet det eneste sykehuset i Tyskland drevet av jøder. På grunn av plassmangel ble sykehuset i 1861 flyttet til Auguststraße i umiddelbar nærhet av Neue Synagoge, som ble innviet 1866. Den nye sykehusbygningen ble oppført av Eduard Knoblauch i klassisistisk stil. På grunn av sine internasjonalt renommerte leger, moderne behandlingsmetoder og nærheten til universitetssykehuset Charité, ble det jødiske sykehuset ofte kalt Kleine Charité.

Sykehuset hadde også høy anseelse blant ikke-jøder og pasienttallet vokste jevnt. Dette gjorde det nødvendig å flytte enda en gang, og i sykehuset tok i 1914 i bruk en klinikkbygning i tidlig moderne stil i Exerzierstraße (idag Iranische Straße) i Wedding.

Under det nasjonalsosialistiske styret ble det først forbudt for sykehuset å behandle ikke-jøder, og ikke-jøder ble tvunget til å slutte i sine jobber ved sykehuset. Trusselen om stengning, plyndringer og dårlig tilgang til nødvendig utstyr og medisiner gjorde sykehusdriften svært vanskelig. Det ble opprettet Gestapo- og politistasjoner, og etter at sykehuset ble sperret for almenheten ble det gradvis forandret til ghetto og brukt for oppsamling av Berlins jøder. Ved krigens slutt oppholdt det seg fremdeles knapt 370 pasienter, 1000 internerte og 76 fanger på politistasjonen på sykehusområdet.

Umiddelbart etter krigen ble den regulære sykehusdriften tatt opp igjen. Sykehuset har blitt utvidet flere ganger siden. Fordi Berlins store jødiske befolkning (den jødiske menigheten hadde hatt 170 000 medlemmer) var nesten helt forsvunnet etter krigen, var den lille jødiske menigheten ikke i stand til å finansiere sykehuset alene, og det ble omgjort til en offentligrettslig stiftelse, underlagt den jødiske menigheten og delstaten Berlin. Sykehuset behandler både jøder og ikke-jøder. Antallet jødiske innbyggere i Berlin og dermed pasientgrunnlaget har vokst betydelig de senere årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]