Isabel Wilkerson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Isabel Wilkerson
Isabel wilkerson 2010.jpg
Født1961
Washington D.C.
Utdannet ved Howard University
Beskjeftigelse Forfatter, journalist, skribent
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
6 oppføringer
Guggenheim-stipendet (1998), George Polk Award (1993), National Humanities Medal (2015), Pulitzer Prize for Feature Writing (1994), Anisfield-Wolf Book Award (2011), Heartland Prize (2011)

Isabel Wilkerson (født 1961 i Washington D.C.) er en amerikansk professor i journalistikk som er best kjent for å ha skrevet boken The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America's Great Migration.

Wilkerson studerte journalistikk ved Howard University i hennes hjemby Washington D.C. Hun arbeidet deretter som journalist i The New York Times, og ble i 1994 den første svarte kvinnen som vant en Pulitzerpris innen journalistikk.

I 1996-1997 jobbet hun som professor i journalistikk ved Princeton University og hun har også undervist ved Harvard University og andre steder. I 2006 ble hun professor i journalistikk ved Emory University i Atlanta, Georgia.

I 2010 utga hun boken The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America's Great Migration som ble en bestselger. Den forteller historien om den store utvandringen av afro-amerikanere fra Sørstatene i USA til det nordlige- og vestlige USA på 1900-tallet. I begynnelsen av århundret bodde omtrent 90 % av den svarte befolkningen i Sørstatene, i perioden mellom 1915 og 1970 utvandret omtrent 6 millioner.

Mange bosatte seg i storbyer som New York, Chicago, Detroit, Philadelphia, Oakland og Cleveland hvor de ofte ble boende i ghettoer. Boken veksler mellom generell historiefortelling og fortellingene til tre historiske personer som utvandret på forskjellige tidspunkt og til forskjellige steder.

Boken ble av The New York Times kåret til en av årets 10 beste bøker i 2010 og var også med på en rekke andre lister over beste bøker i 2010.

Wilkerson arbeider i dag som professor i journalistikk ved Boston University.

Kilder[rediger | rediger kilde]