Hopp til innhold

Irazú

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irazú
Den grønne kratersjøen på Irazú
Høyde 3 432 moh.
Primærfaktor 1 872 meter
LandCosta Ricas flagg Costa Rica
RegionCartago
FjellrekkeCordillera Central
VulkantypeKompleks stratovulkan
Posisjonskart
Irazú ligger i Costa Rica
Irazú
Irazú
Irazú (Costa Rica)
Kart
Irazú
9°58′45″N 83°51′09″V

Irazú er en aktiv stratovulkan i Costa Rica, 30 kilometer vest for byen Cartago. Vulkanens høyeste punkt er 3432 meter over havet (2006), og den har en uregelmessig kjegleform. Den er den høyeste aktive vulkanen i Costa Rica, og kan fint ses fra hovedstaden San José de dagene fjellet ikke er dekka av tåke.

Ved foten av vulkanen levde det på 1500-tallet en folkegruppe som het istarú, og det er sannsynligvis her Irazú har fått navnet sitt fra. Det er imidlertid en liten mulighet for at ordet er baskisk, ettersom irazú betyr «Bregnestedet» og fjellsidene flere steder er overvokst av bregner. Navnet dukka ikke opp før på 1600-tallet; tidligere het vulkanen Cargagos.

Aktivitet

[rediger | rediger kilde]

Irazú har hatt mange utbrudd i moderne tid – minst 23 ganger siden det første registrerte utbruddet i 1723. Det seineste utbruddet begynte i 1963 og fortsatte til 1965. Utbruddet begynte samme dag som president John F. Kennedy var på statsbesøk i Costa Rica, og dekka hovedstaden San José og store deler av det sentrale høylandet med aske.

Siden utbruddet i 1963–1965 har vulkanen vært inaktiv, men de ofte forekommende jordskjelva i området tyder på at magmaen fremdeles beveger på seg under fjellet. Toppen av vulkanen har flere kratere, hvorav et av dem har blitt til en grønn sjø.