Inuit Circumpolar Conference

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Inuit Circumpolar Conference (ICC) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som representerer ca. 160 000 inuitter fra de arktiske områder i Grønland, Canada, Alaska (USA) og Tsjukotka (Russland).

ICCs målsetning er å styrke samholdet mellom de arktiske inuittene, å kjempe for inuittenes rettigheter og interesser i internasjonale sammenhenger, å styrke inuittkulturen, å oppnå full aktiv deltagelse i den politiske, økonomiske og sosiale utviklingen i de respektive hjemlandene, å utvikle og kjempe for politiske initiativer til å beskytte det arktiske miljøet, samt å kjempe for anerkjennelsen av rettigheter for alle urfolk.

I Grønland har ICC kontor i hovedstaden, Nuuk. Den nåværende presidenten for ICC-Greenland er Aqqaluk Lynge, som tidligere har vært president for ICC, og som nå er viseformann for ICC International. Aqqaluk Lynge, som var med og stiftet partiet Inuit Ataqatigiit (IA), sitter dessuten i FNs permanente forum for urfolk (UN Permanent Forum on Indigenous Issues, UNPFII).

I 1996 ble ICC tildelt Nordisk råds natur- og miljøpris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]