Introduction to Algorithms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Introduction to Algorithms er en bok av Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald Linn Rivest og Clifford Stein, som ble utgitt i 1990 av MIT Press. Andre utgave ble utgitt av McGraw-Hill i 2001, og tredje utgave ble utgitt av MIT Press i 2009. Boken er en lærebok i algoritmer til bruk for universiteter, og er ofte blitt sitert i publiserte avhandlinger og vitenskapelige tidsskrifter med mer enn 8900 sitater dokumentert av CiteSeerX[1]. Boken solgte en halv million eksemplarer i løpet av de første 20 år. Boken har blitt mye brukt som lærebok for algoritmer-kurs ved mange universiteter og er ofte sitert som en referanse for algoritmer i publiserte artikler, med over 10 000 siteringer dokumentert på CiteSeerX[1]. Boken solgte en halv million eksemplarer i løpet av sine første 20 år[2]. Bokens berømmelse har ført til den vanlige bruken av forkortelsen “CLRS” (Corman, Leiserson, Rivest, Stein), eller, i den første utgaven, “CLR” (Corman, Leiserson, Rivest).

I forordet skriver forfatterne om hvordan boken ble skrevet for å være omfattende og nyttig i både undervisnings- og profesjonelle miljøer. Hvert kapittel fokuserer på en algoritme og diskuterer dens design-teknikker og anvendelsesområder. I stedet for å bruke et bestemt programmeringsspråk er algoritmene skrevet i pseudokode. Beskrivelsene fokuserer på aspektene ved algoritmen selv, dens matematiske egenskaper og vektlegger effektivitet.

Utgaver

 • Den første utgaven av læreboken inkluderte ikke Stein som en forfatter, og dermed ble boken kjent med initialismen CLR. Den inneholdt to kapitler (“Arithmetic Circuits” & “Algorithms for Parallel Computers”) som ble droppet i den andre utgaven. Etter tillegg av den fjerde forfatteren i den andre utgaven begynte mange å referere til boken som “CLRS”. Denne første utgaven av boken var også kjent som “The Big White Book (of Algorithms)”. Med den andre utgaven endret den dominerende fargen på omslaget seg til grønn, noe som førte til at kallenavnet ble forkortet til bare “The Big Book (of Algorithms)”.
 • Den tredje utgaven ble publisert i august 2009.
 • Den fjerde utgaven ble publisert i april 2022, som har farger lagt til for å forbedre visuelle presentasjoner.

Omslagsdesign Mobiltelefonen avbildet på omslaget, Big Red (1959) av Alexander Calder, kan bli funnet på Whitney Museum of American Art i New York City. En introduksjon til språk av Fromkin bruker også Calders mobiltelefon på omslaget.

Innholdsfortegnelse:[rediger | rediger kilde]

 1. Foundations
 2. The Role of Algorithms in Computing
 3. Getting Started
 4. Characterizing Running Times
 5. Divide-and-Conquer
 6. Probabilistic Analysis and Randomized Algorithms II Sorting and Order Statistics
 7. Heapsort
 8. Quicksort
 9. Sorting in Linear Time
 10. Medians and Order Statistics III Data Structures
 11. Elementary Data Structures
 12. Hash Tables
 13. Binary Search Trees
 14. Red-Black Trees IV Advanced Design and Analysis Techniques
 15. Dynamic Programming
 16. Greedy Algorithms
 17. Amortized Analysis V Advanced Data Structures

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Introduction to Algorithms». MIT Press (engelsk). Besøkt 24. juli 2023. 
 2. ^ «Introduction to Algorithms | Electrical Engineering and Computer Science». MIT OpenCourseWare (engelsk). Besøkt 24. juli 2023.