Internrevisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Internrevisjon er en uavhengig, objektiv bekreftelses- og rådgivningsfunksjon som har til hensikt å tilføre merverdi og forbedre organisasjonens drift. Den bidrar til at organisasjonen oppnår sine målsettinger ved å benytte en systematisk og strukturert metode for å evaluere og forbedre effektiviteten og hensiktsmessigheten av organisasjonens prosesser for risikostyring, kontroll og ledelsesprinsipper eller «corporate governance».

Internrevisjonen kan gjennomføre analyser f.eks. av organisasjonens effektivitet og dens overholdelse av lover og regler. Alle sider ved en organisasjons virkeområder kan i prinsippet undersøkes. Utvalget av temaer skal baseres på en risikovurdering slik at man reviderer de viktigste områdene av betydning for virksomheten.

Som et resultat av det brede omfanget av engasjementer kan interne revisorer ha en rekke utdannings- og erfaringsbakgrunner. Yrkestittelen er derfor ikke en beskyttet tittel, slik som for en ekstern, finansiell revisor.

Yrket er uregulert, men det finnes organer internasjonalt som setter standardene for profesjonell utøvelse av internrevisjon. Den mest sentrale er The Institute of Internal Auditors[1] (IIA) som siden 1978 har publisert standarder til bruk i sine medlemsorganisasjoner i mer enn 165 land. Organisasjonen har over 190 000 medlemmer verden over. I Norge er IIA Norge, tidligere kjent som Norges Interne Revisorers Forening[2] (NIRF) den lokale avdelingen til IIA. IIA Norge har om lag 850 medlemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]