Innsatsleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Innsatsleder er en person som leder innsatsen på et hendelsessted. Det er en betegnelse som benyttes blant politiet og de andre nødetatene.

Politiet[rediger | rediger kilde]

En innsatsleder i politiet er en person som har til oppgave å organisere og lede innsatspersonell og samarbeidende aktører i akutte og planlagte aksjoner og operasjoner på en effektiv og sikker måte.

Innsatsleder er den utegående operative lederen for polititjenesten i sitt område. Det er vanlig at innsatsleder inngår som en del av den lokale ordenstjenesten. Tidligere var det vanlig å kalle denne funksjonen for operativ uteleder.

Politiets innsatsleder vil også normalt være skadestedsleder ved større ulykker, brann og lignende[1].

Brannvesen og helsevesen[rediger | rediger kilde]

Brannvesenet og helsevesenet har også egne innsatsledere som leder den respektive etats operative ledelse.[2][3]

Industrivern[rediger | rediger kilde]

Inntil 2018 brukte også industrivernet tittelen innsatsleder. Justis- og beredskapsdepartementet avgjorde da at nødetatene har eksklusiv rett på bruk av innsatsleder benevnelsen.

I industrivernet er nå tittelen erstattet med fagleder industrivern[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tørmoen, Anna Sofie (23. april 2021). «Politiet får ikke velge hvilke biler som skal merkes med «innsatsleder»». NRK. Besøkt 9. juli 2022. 
  2. ^ «Innsatsleder Helse- kriseledere i praksis». Oslo universitetssykehus. Besøkt 9. juli 2022. 
  3. ^ lvh.no https://lvh.no/naar_det_haster/masseskader_og_katastrofer/masseskader_og_katastrofer/skadestedsledelsen. Besøkt 9. juli 2022. 
  4. ^ «Refleksvest for Industrivernet Fagleder Industrivern - Arbeidsmiljøsenteret». hmsbutikken.arbeidsmiljo.no. Besøkt 9. juli 2022.