Innbukking av sklera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En innbukking av sklera er ett av flere oftalmologiske inngrep som kan gjøres for å reparere en netthinneavløsning. Netthinneavløsninger er ofte forårsaket av netthinnetårer, og en innbukking av sklera kan brukes til å stenge avløsningen (bruddet/hullet) i netthinnen.

Sklerainnbukkinger finnes i flere fasonger og størrelser. En cerclage er et tynt silikonbånd som sys rundt omkretsen av øyet, og under denne legges ofte en plombe av silikon – det er dette som er selve innbukkingen – som gjør at øyet får en fordypning (buler innover) på dette punktet.

Plomben festes til øyet under bindehinnen. Denne prosessen gjør at øyeveggen nå kommer nærmere den avløste netthinnen. Prosessen kan også føre til at netthinnen kommer nærmere glasslegemet. Denne forandringen i avstanden mellom de ulike vevstypene inne i øyet ser ut til å føre til at væsken som har sivet inn under netthinnen pumpes ut og at netthinnen igjen kan festes.

Netthineavløsningsoperasjoner innebærer vanligvis også bruk av cryoterapi (frysing) og/eller laser-fotokoagulasjon. Laseren fester avløsningen og forhindrer videre akkumulering av væske og nye avløsninger.

Sklerainnbukkinger utføres under lokal- eller generell anestesi og kan utføres uten sykehusinnlegging. Som regel skal plomben sitte i hele pasientens levetid. Den kan likevel fjernes, enten hvis netthinnen er helet eller dersom infeksjoner oppstår.


Se også[rediger | rediger kilde]