Innbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innbo er gjenstander du eier og som naturlig hører til inne i et hus. Dette er ting man vanligvis tar med seg om man flytter. Både veggfaste og løse gjenstander kommer inn under begrepet innbo, men noen fastmonterte ting kan også falle inn under boligen. Hvitevarer forsikres som en del av innboet, men det er en del av boligen når man flytter. Klær, møbler, elektrisk utstyr, bøker, smykker, verktøy, sykkel, sportsutstyr, gressklipper og hagemøbler er innbo, selv om det i kjelleren, loftet eller i garasjen.[1]

Løse gjenstander som sykler, plenklippere, snøfresere og hagemøbler kalles ofte også for løsøre.

Forsikring[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Forsikring

Det må tegnes egen forsikring for innbo og løsøre i et hus. Man har boligforsikring som dekker selve boligen men i tillegg må man ha innboforsikring som dekker alt utenom selve bygningen. Man må ha innboforsikring selv om man leier et hus, en leilighet eller hybel. Man bestemmer selv hvor mye man vil forsikre innboet sitt for (det bør minst dekke innkjøp av alle klær og gjenstander som man trenger) og man bestemmer selv hvor mye egenandelen skal være. I tillegg til forsikringsselskap tilbyr også svært mange fagorganisasjoner innboforsikring til sine medlemmer.

Skatt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Skatt i Norge

Innboet regnes skattemessig til formuen. Man vil ha et fribeløp som trekkes fra ved ligningen, men det overskytende vil legges til formuen. For tiden er fribeløpet 100.000 kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er forskjellen på husforsikring og innboforsikring?». Forsikre.no - Få den beste prisen på dine forsikringer. 11. januar 2018. Besøkt 8. september 2023.