Indy Racing League

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra løpet i Long Beach i 2012

Indy Racing League (IRL), fra 2011 kjent under merkenavnet INDYCAR (store bokstaver), er en amerikansk motorsportsorganisasjon, mest kjent som den styrende organisasjonen bak IndyCar Series, det høyeste nivået innen amerikansk formelbilracing. IRL eies av Hulman and Co, som også eier banekomplekset Indianapolis Motor Speedway.

IRL ble stiftet i 1994 av Tony George, eieren av Indianapolis Motor Speedway, som ønsket å etablere et alternativ til CART, men med lavere kostnader. De første løpene ble arrangert i 1996, og til å begynne med var det få førere som tok racingklassen alvorlig. De første sesongene ble derfor dominert av ukjente førere, til og med i de største løpene. Fra 2000 begynte imidlertid førere og team å komme over fra CART-serien, noe som bidro til at CART i 2003 gikk konkurs og ble startet på ny under navnet ChampCar. I 2008 var det imidlertid slutt for ChampCar, og restene ble fusjonert inn i IRL.

IRL styrer fire formelbilmesterskap, hvorav IndyCar Series er den øverste. Under denne finnes de tre utviklingsseriene Indy Lights, Pro Mazda og US F2000.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]